Velp krijgt 242 nieuwe appartementen bij voormalige ziekenhuis

Velp krijgt 242 nieuwe appartementen bij voormalige ziekenhuis Foto: Rheden
Velp krijgt 242 nieuwe appartementen bij voormalige ziekenhuis Foto: Rheden

VELP – In Velp zal het voormalige ziekenhuis een ingrijpende verbouwing ondergaan en een nieuwe functie krijgen. Volgend jaar zal de transformatie van het voormalige ziekenhuis van start gaan, waarbij maar liefst 242 appartementen zullen worden gerealiseerd.

Het oude ziekenhuis zal deel gaan uitmaken van het IJssel District, een nieuwe woonwijk die naast Knooppunt Velperbroek en de A12 zal worden gebouwd. Binnen de komende tien jaar worden hier minimaal 786 woningen uit de grond gestampt. Afhankelijk van de definitieve plannen bestaat zelfs de mogelijkheid dat er nog eens 350 extra woningen zullen worden toegevoegd.

Dit betekent dat in het gebied tussen de President Kennedylaan, de Waterstraat, Broekstraat en de A12 in totaal meer dan 1100 nieuwe huizen zullen worden gebouwd. Deze huizen zijn gepland in en rondom het voormalige ziekenhuis van Velp, dat in het beeldkwaliteitsplan wordt omschreven als een van de ‘specials’ binnen het IJssel District.

Naast de appartementen zullen ook een woontoren en een paviljoen de aandacht trekken. Volgens het beeldkwaliteitsplan zullen deze gebouwen een belangrijke rol spelen op stedenbouwkundig niveau. Het nieuwe paviljoen aan de rand van het toekomstige park krijgt ook diverse horecagelegenheden.

De geplande witte woontoren in het IJssel District zal 17 of 18 verdiepingen tellen, net zo hoog als de studentenflat Helix op Presikhaaf.

Om in aanmerking te komen voor subsidie van de overheid, moet de bouw van het IJssel District in Rheden uiterlijk medio december 2024 van start gaan. De gemeente Rheden kan aanspraak maken op deze subsidie in het kader van de Woningbouwimpuls (WBI), waarbij een bedrag van 2,7 miljoen euro beschikbaar is gesteld.

Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, is het niet alleen vereist dat de bouw volgend jaar van start gaat, maar ook dat er binnen tien jaar 786 huizen worden gebouwd. Bovendien moet 70 procent van deze huizen vallen in de categorie van betaalbare woningen. Dit omvat koopwoningen tot 350.000 euro en huurwoningen met een maximale huurprijs van 1000 euro.

De verbouwing van het ziekenhuis markeert de eerste fase van het IJssel District. De plannen voor deze nieuwe wijk in Velp zijn sinds afgelopen donderdag ter inzage gelegd en te raadplegen op de website www.rheden.nl/ijsseldistrict. Eind 2023 zal de gemeenteraad definitief beslissen over het IJsseldistrict.

Woningbouw bij ziekenhuis Velp – Foto: RTV Arnhem