Het is weer tijd voor een Velleper Donderdag

Velleper Donderdag. Foto: Martin Slijper

– De eerste van drie Velleper Donderdagen komt er aan. De eerste commerciële braderie met tweehonderd kramen in de hoofdstraat van Velp is op donderdag 27 juli. En dit jaar komt journalist, columnist en schrijver Marcel Van Roosmalen ook weer een kijkje nemen in Velp.

De tweede en derde staan gepland op 3 augustus en 10 augustus. De Velleper Donderdagen duren op alle dagen van 11.00 uur tot 21.00 uur. Velp had oorspronkelijk twee Velleper Donderdagen en een ‘Volop Velp’. Maar dit laatste evenement, bedoeld als tegenhanger van de ’Velleper Donderdag’ werd vlak voor de derde keer weer gecanceld, er was te weinig interesse.

Wanneer het weer mee zit verwacht de organisatie twaalf- tot vijftienduizend bezoekers in de Emmastraat, Oranjestraat, Hoofdstraat en de Rozendaalselaan. Dit is niet zoveel als op de koningsmarkt. Die trok op 27 april ruim 40.000 bezoekers.

Marcel Van Roosmalen

Bijzonder is dat Marcel Van Roosmalen op de eerste Velleper Donderdag zijn (nieuwe) boek tussen 15.00 en 16.00 uur aan de kraam in de Emmastraat komt signeren. Van Roosmalen heeft achttien jaar aan Kosterijland achter de Oude Jan in Velp gewoond. Zijn nieuwe boek Totaal 2 bevat zijn ‘beste columns’, waarbij de radio- en televisiecolumns via een QR-code in het boek te zien en te beluisteren zijn.

Niet iedereen is blij

Overigens waren heel veel ondernemers niet blij met nog één Velleper Donderdag’. Slechts 42.9% van alle ondernemers in Velp zei meteen ja tegen een derde Velleper Donderdag. De rest zei nee (35,7%) of het maakt niet uit (21,4%). Bij de inwoners van Velp is geen referendum gehouden.

Velleper Donderdag

Na 37 lange jaren werden de Velleper Donderdagen in 2017 teruggebracht van vier naar twee dagen omdat er te weinig bezoekers op af kwamen. In 2020 en 2021 waren er door corona geen Velleper Donderdagen. In 2022 werd de 40ste keer Velleper Donderdag in het centrum van Velp georganiseerd door ondernemersvereniging BIZ Centrum Velp, ook bekend onder de naam Veelzijdig Velp.