Belastingen waterschappen volgend jaar omhoog

Euro. Foto: Pixabay

– Waterschappen hebben extra geld nodig. Daarom stijgt de waterschapsbelasting volgend jaar ook. In veel van de 21 waterschappen in Nederland gaat het flink omhoog. Toch valt het wel mee in deze regio waar we twee waterschappen hebben. Dat zijn waterschap ‘Rijn en IJssel’ en ‘Vallei & Veluwe’.

Wie in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel woont betaalt 11 euro extra. In 2022 was dit 332, in 2023 360 en in 2024 waarschijnlijk 371 euro. Wie in het gebied van Waterschap Vallei & Veluwe woont betaalt 9 euro extra. In 2022 was dit 278, in 2023 303 en in 2024 waarschijnlijk 312 euro.

In Rheden en Rozendaal vallen de kosten nog mee. De duurste regio van Nederland is Utrecht. Daar moet men 35% meer gaan betalen per jaar. Dit is niet alleen nodig om de financiën op orde te brengen, maar ook om de gestegen kosten op te vangen. Het waterschap heeft verder extra werk vanwege klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De hoogte van de belasting wordt onder meer bepaald door de mate waarin iemand van het werk van het waterschap profiteert. Een boer betaalt daarom gemiddeld ruim 10 keer meer dan een huishouden. En iemand die in zijn eentje in een huurhuis woont, betaalt minder dan een gezin in een koophuis. De tarieven verschillen bovendien nog van waterschap tot waterschap. In het ene gebied moet meer gebeuren dan in het andere.

Zie ook: Uitslag waterschappen Rheden en Rozendaal bekend