Ook vogelschieten tijdens Velps dorpsfeest ‘Rheden 450 jaar’

Vogelschieten . Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rheden viert dit jaar dat de zeven dorpen Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag-Soeren al 450 jaar één gemeente vormen.

Daarom worden er dit jaar verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in de hele gemeente. Ook het Velps Dorpsfeest bij Kasteel Biljoen komt snel dichterbij. Op zondag 10 september is het zover.

Vogelschietwedstrijd

Een prominent onderdeel van het programma is een vogelschietwedstrijd. Om tijdens dit feest mee te mogen doen moet je al een keer gewonnen hebben. Dus dit keer mogen alleen koningen en oud-koningen uit Velp en de andere Rhedense dorpen deelnemen. Gestreden wordt om de keizerstitel. Ook de Velpse schutterskoning van 2022 Johan Thijsse doet mee.

Velpse schutterskoning van 2022 Johan Thijsse – Foto: Martin Slijper

Velp kent een Geërfdenvereniging. De Geërfden van Velp, ontstaan in de Middeleeuwen (1795). Een schutterij of gilde daarentegen bestaat al heel lang niet meer. Toch wordt het vogelschieten al zo’n 150 jaar in stand gehouden in Velp. Tegenwoordig door de Velpsche Vogelschutters die ressorteren onder de vleugels van Velp voor Oranje.

Voorzitter Maurits de Groot van de Velpsche Vogelschutters: “We hopen op zo’n twintig deelnemende koningen. Dan krijgen we een mooie wedstrijd. Onder elkaar, maar ook tussen de koningen uit Velp en die uit de andere dorpen van Rheden.

Net als bij het vogelschieten op Koningsdag op de Rozendaalselaan wordt het keizerschieten op 10 september bij Kasteel Biljoen traditioneel aangekleed met banieren en vaandels. Voor de winnaar staat een zilveren trofee klaar.

Zie ook: Eerste dorpsfeest ‘Rheden 450 jaar’ op 10 september in Velp