Veerpontbaas uit Rheden krijgt eerste boek ‘Geen dag zonder de IJssel’

Veerman Richard van Oijen uit Rheden. Foto: Martin Slijper

– Veerman Richard van Oijen heeft als allereerste veerpontbaas op zijn eigen pont op de IJssel een exemplaar gekregen van het nieuwe boek ‘Geen dag zonder de IJssel’, geschreven door Wim Eikelboom.

Tijdens dit bijzondere moment werd hij toegezongen met een speciaal geschreven lied over de veerponten op de IJssel door zanger en muzikant Ernst van der Sloot.

Wim Eikelboom, de samensteller en auteur van het boek ‘Geen dag zonder de IJssel‘, maakte op donderdag 6 juli een opmerkelijke pontentoer langs alle tien veren op de IJssel, van Rheden tot Zalk.

Op deze wijze wil ik graag het belang van de veerponten benadrukken,” vertelt Eikelboom enthousiast. “De veren verbinden het verleden met het heden en zullen ook in de toekomst van onschatbare waarde blijven. Deze eeuwenoude vorm van openbaar vervoer biedt nog altijd veel mensen een unieke beleving van de rivier en brengt het besef dat we in een deltaland leven.”

Veerdienst Rheden – Foto: Martin Slijper

De IJssel, een bron van geluk

In het boek ‘Geen dag zonder de IJssel’ presenteert rivierjournalist Wim Eikelboom voor elke dag van het jaar een ontmoeting met de IJssel vanuit verschillende perspectieven, waaronder geschiedenis, natuur, mensen, landschap, kunst en actualiteit. “Dit boek toont de veelzijdigheid van deze geliefde rivier. Ik wil ook laten zien hoe de IJssel vroeger en nu een rol speelt in het leven van de mensen die dichtbij haar wonen. De IJssel brengt veel mensen geluk,” aldus Eikelboom.

Bij het boek heeft muzikant Ernst van der Sloot tien liedjes geschreven, elk geïnspireerd door de IJssel. Voor de Rhedense veerman Richard van Oijen zong hij met zijn gitaar het liedje dat speciaal gewijd was aan de veerponten. ‘Geen dag zonder de IJssel’ is verkrijgbaar in alle boekhandels langs de IJssel en online via uitgeverij WBooks.

Bekijk hier de overhandiging van het nieuwe boek.