Een aanval op jouw hond? Dit zijn tips van de hondentrainer

Rheden controleert hondenbezit via steekproeven. Foto: Pexels - Shanna Dugan

Een hond die een andere hond aanvalt; het komt nogal eens voor in onze provincie. Zo werd donderdag een jack russel in Arnhem tot bloedens toe aangevallen en afgelopen week in Rheden werden een labrador en een teckel vermoedelijk aangevallen door Amerikaanse staffords. Hondentrainers Jenny van den Bosch en Yvette van Veldhuijsen verklaren dit gedrag en geven tips over wat je moet doen als je hond wordt aangevallen.

Dat er meer incidenten tussen honden voor komen, is volgens de hondentrainers niet gek. “Er zijn meer honden in Nederland sinds corona”, zegt Veldhuijsen. “Die zijn niet allemaal goed opgevoed”, vult Van den Bosch aan. Redenen hiervoor zijn dat hondenscholen vaak gesloten waren en het op straat een stuk rustiger was, waardoor puppy’s minder goed konden wennen aan andere honden.

Impulsaankoop

Het grootste probleem zit ‘m volgens Veldhuijsen in de vaak impulsieve aanschaf van een hond. “Als mensen een auto kopen, nemen ze lang de tijd. Er wordt gekeken naar wat voor een merk het is, welke opties de auto heeft en of ‘ie lekker rijdt. Bij een hond is het vaak dat mensen nu een hond willen en dan er ook meteen een aanschaffen.”

Het advies luidt dan ook: “Kijk wat voor een ras het is. Dus niet alleen hoe ‘ie eruit ziet, maar ook naar de werkeigenschappen van een hond. Een grote Turkse berghond kan bijvoorbeeld fantastisch zijn of juist een rampenplan. Die hebben veel ruimte nodig en hebben het in zich om kuddes dieren te beschermen”, legt Veldhuijsen uit.

Kijk naar reacties

Als de hond eenmaal is aangeschaft, is het volgens de hondentrainer belangrijk om hem te leren kennen. “Weet wat de hond fijn vindt en wat niet. Stel een andere hond komt dicht bij jouw hond, kijk hoe hij reageert. Als je merkt dat je hond stress ervaart, dan is het aan jou om stop te zeggen tegen de andere hond. Roep bijvoorbeeld: ‘terug naar de baas!’

Toch gaat het geregeld fout. Bijvoorbeeld bij hondenlosloopgebieden, merkt Veldhuijsen. “Het is niet zo dat je in een losloopgebied altijd je hond zomaar kunt loslaten. Sommige honden kun je beter aangelijnd houden met een lange lijn. Misschien is ‘ie zelfs wel gelukkiger om aangelijnd met zijn baas te spelen, dan te spelen met andere honden.”

“Tijdens het uitlaten valt het me op dat hondeneigenaren drukker zijn met sociale media of met andere eigenaren kletsen, dan met hun eigen hond. Ik hoor baasjes wel eens zeggen: ‘Kijk onze honden leuk met elkaar spelen’, maar ik zie dan dat de ene hond probeert te bijten en de ander rent voor zijn leven.”

Agressie (meestal) door pijn

Maar dan nu de vraag: hoe komt het toch dat sommige honden zo agressief zijn? Veldhuijsen: “Niet elke hond is hetzelfde. Het is niet zo dat iedere hond altijd maar met andere honden goed overweg kan. Maar in de meeste gevallen, zo’n 90%, komt het door pijn. Als honden bijvoorbeeld gewrichtspijn hebben, ervaren ze stress en ontstaat er zo een korter lontje.”

Volgens Van den Bosch is het aan het baasje om te voorkomen dat honden andere honden bijten. “Als je weet dat je hond agressief gedrag vertoond, houd ze dan aan de lijn. Soms is het dragen van een muilkorf al een optie. Dat wordt vaak als iets verschrikkelijks gezien, maar het geeft juist vrijheid. De baas is dan niet gestrest en andere mensen houden dan afstand. In het buitenland is een muilkorf voor honden erg gebruikelijk, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer in Oostenrijk.

Dit moet je volgens de hondentrainer doen als een hond aanvalt

  • Zorg dat je de hond niet in zijn ogen aankijkt. Laat juist zien dat je niks van ‘m wil, want anders komt het uitdagend over
  • Til de achterpoten op
  • Als je water bij je hebt, gooi wat water op de snuit. Dan schrikt ‘ie
  • Pak de halsband en draai zo dat de bijtende hond bijna geen adem krijgt. Daarna wel weer rustig loslaten, want de hond hoeft niet dood
  • Word je kleine hondje aangevallen? Verberg ‘m dan onder je jas
  • Koop een busje ‘Pet corrector’; daar komt lucht uit en het maakt een sissend geluid. Honden zijn daar bang voor. Let wel op dat je eigen hond er niet van schrikt. Als je hond wegrent, komt die bijtende hond er alsnog achteraan

Maar het alle belangrijkste is: “Blijf rustig. Ga niet schoppen of slaan, want dan bijten ze alleen maar harder. Probeer de hond juist tegen te houden”, aldus Van den Bosch.