Wegrijden na een ongeval gebeurt in Rheden steeds vaker

Politie. Foto: Martin Slijper

– In Nederland rijden dagelijks veel weggebruikers snel weg na een ongeval. In de gemeente Rheden gebeurde dat in 2022 maar liefst 170 keer. In 2021 waren er nog 155 gevallen.

In Rozendaal gebeurde dit in 2022 slechts 5 keer na een ongeval. In de gemeente Doesburg werd in 2022 35 keer doorgereden na een ongeval. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar weer vaker mis.

Waarborgfonds

Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen“, zo meldt Independer.

Blijf bij het ongeval tot de politie er is!

Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor de autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker“, aldus Independer.

Boete 8100 euro

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van maximaal 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

In heel Nederland werd vorig jaar bijna 80.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. In minimaal 1.400 gevallen was er zelfs sprake van letsel.