Regenboogpaden beklad: ‘Weer een daad van haat’

Een van de bekladde regenboogpaden in Dieren. Foto: H. Meijer

– In het centrum van Dieren zijn zondagnacht twee regenboogpaden beklad met bedreigende en beledigende teksten.

Ricardo Brouwer, voorzitter van COC Midden-Gelderland, maakt zich er zorgen over. “Het is weer een daad van haat. Met regenboogkleuren wil een samenleving laten zien dat iedereen gelijkwaardig is en dat iedereen welkom is. Als je die kleuren bekladt of zwart schildert, dan wil je mensen uitsluiten.” Volgens Brouwer is het zo dat de groep mensen die dat vindt niet groeit, maar wel steeds luider wordt.

In juni van dit jaar is voordat de Ede Pride Walk begon, ook een regenboogbank beklad. Dat gebeurde toen voor de tweede keer. In zijn rede op de Ede Pride Walk haalde Brouwer aan dat het belangrijk is om te blijven uitdragen dat iedereen gelijkwaardig is. “En daarbij hebben wij hebben niet de haat, maar de liefde aan onze kant.”

Vandaag nog schoon gemaakt

De gemeente Rheden, waar Dieren onder valt, gaat vandaag nog de oversteekplaats schoonmaken. Een woordvoerder laat weten dat Rheden een gemeente wil zijn waarin iedereen zich thuis voelt. “Er is ons dan ook heel veel aan gelegen om de kleuren te herstellen.”

De gemeente doet aangifte van de vernieling, zodat de kosten van het herstel op de daders verhaald kunnen worden.