Dorpsfeest Velp van Oude Jan tot kasteel Biljoen

Dorpsfeest Velp. Foto: Marc Pluim

– De gemeente Rheden bestaat dit jaar op de kop af 450 jaar. Dat wordt het hele jaar door gevierd met tal van evenementen in alle dorpen van de gemeente. De officiële opening was op 16 april met een zeer geslaagd festijn, inclusief een historische optocht, op Landgoed Avegoor in Ellecom en het naastgelegen sportterrein.

Optocht

Onderdeel van de festiviteiten in het jubileumjaar zijn dus feesten in alle zeven dorpen van de gemeente. Velp bijt op zondag (10 september) het spits af tijdens het Monumentenweekend. Het feest begint die dag om 11.00 uur bij het kerkje de Oude Jan met een minifestival. Vanaf daar gaan de deelnemers om 12.00 uur naar de Van Spaenallee, de oprijlaan van Kasteel Biljoen, waar de hele middag activiteiten plaatsvinden.

Om 12 uur arriveren ook de burgemeester, wethouders en de huidige bewoner van kasteel Biljoen op de Van Spaenallee, de oprijlaan naar het Velpse kasteel. Ze worden daar ontvangen door de Schout van Velp in de persoon van Judit Wassing. Om 12.30 uur opent burgemeester Carol van Eert het Velpse Dorpsfeest, op een podium voor het speciaal gemaakte en verrijdbare Gemeentehuisje in de Van Spaenallee.

Schuttersfeest en ringsteken

Er is zondag onder meer een schutterswedstrijd (met deelname van koningen en oudkoningen uit alle Rhedense dorpen en Rozendaal), ringsteken, een optocht met antieke rijtuigen, kinderspelen, een zweefmolen en een foto-expositie van de Velpse verenigingen. Er zijn boerderijdieren, er is muziek en bezoekers kunnen een hapje en drankje nuttigen. Ook Arboricultura, de studentenvereniging van de in Velp gevestigde Hogeschool Van Hall Larenstein en mbo opleiding Yuverta, werkt mee.

Thijs van Leer

Het Dorpsfeest wordt rond 16.30 uur afgesloten met een concert van de Guus Tangelder BigBand, samen met fluitist en toetsenist Thijs van Leer. Het concert wordt de inwoners van Velp aangeboden door de Geërfden van Velp.

Zie ook: Eerste dorpsfeest ‘Rheden 450 jaar’ op 10 september in Velp