Energieproblemen bij Wellness Landgoed De Valkenberg in Rheden

De Valkenberg in Rheden. Foto: Martin Slijper

– De eigenaar van het nieuw te bouwen wellnessresort op landgoed De Valkenberg in Rheden kampt met grote problemen. Het is de vraag of ze ooit open kunnen gaan. Want er is te weinig stroom!

Op een wellnessresort heb je veel sauna’s. Die wil je het liefst warm stoken op stroom, want we willen allemaal het liefst geen gas meer gebruiken.

Toen International Wellness Resorts (IWR) het pand ruim vier jaar geleden kocht leek er geen probleem te zijn. Op het terrein staat namelijk een transformatorhuisje dat voorheen de stroom heeft geleverd aan een zorghotel van Rode Kruis in De Valkenberg. En dat was tot mei 2017 in gebruik met in totaal 38 kamers, een zwembad en een paardenstal. Dus er kan genoeg stroom geleverd worden.

Nieuwe woonwijk?

Maar Liander zegt geen stroom te kunnen leveren omdat er een nieuwe woonwijk gepland staat in de systemen van het bedrijf. Die woningen zouden komen op het oude bedrijventerrein Haveland in 2030. Maar deze woonwijk komt er niet meer. Volgens de eigenaar van dat bedrijventerrein staan er nu twee enorme bedrijfspanden gepland.

“We kregen van Liander al een soort van aanmaning, we gebruikten namelijk nu al te veel stroom tijdens de bouw van het luxe wellnessresort, denk aan een bouwkachel en boormachines en zo”, zo vertelt Willem Künne, directeur van IWR.

Künne vertelt ook dat er al heel veel geld in geïnvesteerd is. IWR heeft het pand ruim vier jaar geleden gekocht van De Gouden Leeuw Groep. Dit jaar konden ze beginnen met de verbouwing van het pand. Begin dit jaar liepen er nog 40 bouwvakkers rond om het nieuwe wellnessresort te bouwen. De planning was om medio november te openen.

Maar nu er nog geen zicht is op wanneer de stroomlevering kan worden gefaciliteerd gaan de bouwwerkzaamheden wel door maar op een veel lager tempo en met nog maar 5 man.

Door een tekort aan stroom dreigt het miljoenenproject op een fiasco uit te draaien. Er zouden 60 mensen een full- of parttime baan kunnen krijgen bij het luxe resort, het zou ook een grote aanvulling zijn voor de toeristen in de gemeente. Maar dat alles lijkt nu allemaal in het water te vallen.

IWR is onder meer bekend van de Veluwse Bron in Emst en de Zwaluwhoeve in Hierden. Het nieuwe wellnessresort op De Valkenberg moet het dertiende resort van IWR worden.

Zoutsteensauna in aanbouw bij De Valkenberg in Rheden – Foto: Martin Slijper