Dit Arnhemse gezin gaat de A12 bezetten als familie-uitje

Majlen en Jente met hun vader Paul. Foto: Privéfoto

– Sommige gezinnen gaan naar de Efteling, anderen bezoeken een klimbos. Een gezin uit Arnhem pakt het heel anders aan en gaat deze zaterdag naar het protest van Extinction Rebellion. Majlen (28) en Jente (31) gaan voor het eerst samen met hun vader Paul (66) de A12 in Den Haag bezetten.

Zijn jullie al eens naar een XR-protest geweest?

“Ja, één keer. Jente en ik zijn de vorige keer voor het eerst bij de A12-blokkade geweest. Dat was best spannend”, zegt Majlen.

Waarom?

Jente: “Via collega’s in de cultuursector leerde ik XR kennen. Eerst vond ik de acties van XR heftig, zoals het bezetten van een luchthaven en je vastplakken aan vervuilende privéjets. Ik dacht: dat is niks voor mij. Toen gingen steeds meer vrienden en collega’s naar de blokkade en zag ik dat de protesten vreedzaam eraan toe gingen. Toen besloten mijn zus en ik samen voor het eerst de A12 te bezetten.”

Wanneer vertelden jullie dit aan jullie vader?

“Op de dag van het protest zelf”, blikt Majlen terug. “We deelden filmpjes op sociale media en hebben het ook naar onze vader gestuurd.”

Hoe was dat voor jou, als vader, Paul?

“Ik ontving een foto van mijn twee dochters, met een grote glimlach en zelfgemaakte protestborden op de A12. Toen dacht ik trots: zij tonen enorme lef en moed. Dat moet ik ook doen! Ook zag ik dat er heel veel ‘gewone’ mensen meedoen, die zich oprecht zorgen maken om het klimaat. Van kinderen tot grootouders.”

“Toen besloot ik deze zaterdag ook te gaan protesteren. Dat vind ik heel erg spannend, omdat ik in mijn hele leven niet één keer heb geprotesteerd. Inmiddels ben ik 66 jaar en vind ik dat ook ik lef en moed moet tonen, want met het klimaat gaat het echt niet goed”, stelt Paul.

Hoe vinden jullie het dat je vader mee gaat protesteren?

Majlen: “Ik wist wel dat hij ons zou steunen. Maar ik was wel verbaasd toen hij zei dat hij zelf mee wilde doen. Het is fijn om te weten dat je familie je steunt. Nog specialer is het om de ervaring samen met mijn vader te kunnen delen. En om alles achteraf samen te bespreken.”

Jente vult aan: “Ik vertel aan al mijn vrienden dat mijn vader meegaat, dat vind ik heel cool. Tijdens de vorige demonstratie zag ik ook veel gezinnen met kinderen en opa’s en oma’s samen protesteren. Je kunt elkaar dan steunen.”

Zijn jullie ook een beetje trots op je vader?

“Ja!”, zeggen beide dochters in koor.

Wordt dit voortaan het familie-uitje?

Jente: “Ja, ik denk dat we ook bij de volgende protesten zullen zijn. Dus ja, een familie-uitje, zo kun je het wel noemen!”

“Oma zou wel meegaan als ze beter te been was. Misschien duwen we haar de volgende keer wel mee!”, lacht Majlen.