Nieuw wellnesscentrum dreigt niet open te kunnen door stroomgebrek

Zoutsteensauna in aanbouw bij De Valkenberg in Rheden. Foto: Martin Slijper

– De eigenaar van het nieuw te bouwen wellnessresort op landgoed De Valkenberg in Rheden kampt met grote onzekerheid rond de toekomstige energievoorziening. Het is de vraag of het nieuwe wellnesscentrum wel de benodigde stroom kan krijgen.

De sauna’s voor het wellnessresort zouden warm gestookt moeten gaan worden op stroom, om geen gas meer te gebruiken. Toen International Wellness Resorts (IWR) het pand ruim vier jaar geleden kocht, leek dat geen probleem te worden, schrijft mediapartner Studio Rheden.

Op het terrein staat een transformatorhuis dat voorheen ook de stroom heeft geleverd aan het zorghotel van het Rode Kruis in De Valkenberg. En dat was tot mei 2017 in gebruik met in totaal 38 kamers, een zwembad en een paardenstal. Dus er kan in technische zin genoeg stroom naar die plek.

Stroom op wachtlijst

Maar het bedrijf heeft zich mogelijk te snel rijk gerekend. Want stroomlevering uit het verleden op een bepaalde locatie biedt inmiddels geen garantie meer voor stroomlevering op dezelfde locatie in de toekomst, want het stroomnet van Liander zit overvol. Het wordt weliswaar uitgebreid, maar dat gaat ook niet van vandaag op morgen allemaal.

Liander gaat over de toewijzing van de beschikbare capaciteit in de regio. Woordvoerder Marloes Hulstijn: “Als netbeheerder zijn we verantwoordelijk voor een betrouwbare energievoorziening voor de hele regio. We moeten dus van boven naar beneden een wachtlijst volgen, en daarbij speelt ook de maatschappelijke prioriteit een rol. Een ziekenhuis of school gaat dan voor een wellnesscenter.”

Contract bemachtigen

Dat een geplande woonwijk op de Havelanden niet doorgaat, betekent niet automatisch dat het welnesscentrum op De Valkenberg in dat Rhedense gat in de stroommarkt kan springen.

Volgens Liander is er op de locatie nu sprake van een klein stroomcontract, zoals wel vaker gebruikelijk is als een locatie een tijd lang ongebruikt blijft zoals bij De Valkenberg het geval is. En dat betekende dat de bouw van het wellnesscomplex al over het contract heen ging. Het wellnesscentrum moet dus een nieuw contract bemachtigen.

“We kregen van Liander al een soort van aanmaning, we gebruikten namelijk nu al te veel stroom tijdens de bouw van het luxe wellnessresort, denk aan een bouwkachel en boormachines en zo”, vertelt Willem Künne, directeur van IWR. Volgens Hulstijn van Liander is dat niet voor niks. “Als we allemaal meer gaan gebruiken dan er in ons contract staat, komt de energievoorziening van de regio in gevaar.”

Bouw op lager pitje

Künne vertelt dat er al heel veel geld in geïnvesteerd is. IWR heeft het pand ruim vier jaar geleden gekocht van De Gouden Leeuw Groep. Dit jaar konden ze beginnen met de verbouwing van het pand. Begin dit jaar liepen er nog 40 bouwvakkers rond om het nieuwe wellnessresort te bouwen. De planning was om medio november te openen. Maar nu er nog geen zekerheid is over de toekomstige stroomlevering, gaan de bouwwerkzaamheden op een veel lager tempo door: met nog maar vijf man.

Project in gevaar?

Het stroomgebrek zou flinke gevolgen hebben. Door het centrum zouden zestig mensen een full- of parttime baan kunnen krijgen bij het luxe resort, het zou ook een grote aanvulling zijn voor de toeristen in de gemeente. Valt dat nu allemaal in het water?

Hulstijn: “Omdat het net vol zit, komen aanvragen voor uitbreidingen van zo’n contract gewoon op de wachtlijst terecht. En het kan nog enkele jaren duren voor het net voldoende is uitgebreid. Maar we zijn met de partij in gesprek om te kijken naar welke andere slimme oplossingen die partij zelf kan realiseren, bijvoorbeeld het werken met batterijen voor energieopslag.”

IWR is onder meer bekend van de Veluwse Bron in Emst en de Zwaluwhoeve in Hierden. Het nieuwe wellnessresort op De Valkenberg moet het dertiende resort van IWR worden.