Velpenaren vieren Dorpsfeest bij Biljoen

Dorpfeest Velp. Foto: Rob de Lelij

– Onder toezicht van het verzamelde publiek opende burgemeester Carol van Eert afgelopen zondag het Velpse dorpsfeest. Op het terrein van kasteel Biljoen was het gezellig met diverse kraampjes. Ook aan de kinderen was gedacht, zo was er onder andere een mooie zweefmolen. In de loop van de middag was er een schutterswedstrijd, ringsteken en een optocht met antieke voertuigen.

Het eerste dorpsfeest in het kader van 450 jaar gemeente Rheden begon afgelopen zondag om 10 uur in Velp met optredens in en rondom de Oude Jan. Daarna volgde een optocht naar landgoed Biljoen waar het feest zich afspeelde rondom Kasteel Biljoen.

Hoogtepunt voor de kinderen tijdens het dorpsfeest was de ouderwetse zweefmolen met muziek van het Velpse Pretorkest ‘Zo toeter als’. Verderop werd tijdens het schutterswedstrijd door (oud)-Koningen op een houten vogel geschoten. En langs de Van Spaenallee draafden Friese paarden voor traditionele rijtuigen waar het ringsteken plaatsvond.

Ondertussen kon iedereen ook de expositie ‘Velps verenigingsleven vroeger en nu’ in het Koetshuis bezoeken. Even verderop konden bezoekers op het feestterrein luisteren naar de optredens van Harmonie Unisono en de Big Band Dieren. Ook lokale producten en activiteiten kregen veel aandacht op de markt. Daarnaast stonden er voor de liefhebbers ook enkele bijzondere oldtimers in de bomenrijke laan ‘Biljoen’. Het Velpse dorpsfeest werd om 16.30 uur afgesloten met een slotconcert door de Guus Tangelder BigBand aangeboden door de Geërfden van Velp.

Het historische karakter van dit speciale feest werd verbeeld door de vaak in prachtige kledij gestoken bezoekers, schouten en schutterskoningen. Zo verschenen de burgemeester, de wethouder en de kasteelheer in ‘kostbare’ fluwelen kostuums en de hen vergezellende echtgenotes is ‘zijden’ japonnen met wijde hoepelrokken.

Burgemeester Carol van Eert was zeer positief over het eerste dorpsfeest in Velp: ‘Wat hebben mijn vrouw en ik genoten! Een prachtig feest, met zovele bezoekers en allemaal vrolijke gezichten, Een feest zoals een dorpsfeest behoort te zijn.’ Volgens dorpswethouder Ronald ter Hoeven was het een dag om nooit te vergeten: “Velp is een stukje mooier geworden door de inzet van al die verenigingen en vrijwilligers.

Marnix Heersink, sinds 2013 bewoner van Kasteel Biljoen: “Heel veel dank aan al die Velpenaren, verenigingsmensen en andere betrokkenen voor hun inzet om Velp dit feest te kunnen bieden. Moge het bijdragen aan een permanente saamhorigheid in het prachtige dorp Velp.

De overige dorpsfeesten zijn in De Steeg (16 sept), Spankeren (17 sept), Ellecom (24 sept), Dieren (30 sept), Laag-Soeren (1 okt) en Rheden (7 okt).

Dorpfeest Velp, een dag om nooit te vergeten – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Dorpfeest Velp – Foto: Rob de Lelij
Klassieke auto’s – Foto: Rob de Lelij