Bibliotheek in Velp krijgt 176000 euro van OCW

Bibliotheek. Foto: Martin Slijper

– Om de bibliotheek op Den Heuvel in Velp te versterken heeft OCW in totaal 176.000 euro toegezegd. De bibliotheek krijgt dit geld omdat de gemeente Rozendaal niet over een bibliotheek beschikt en Velp die rol vervult.

Met dit geld kan de vestiging in Velp onder meer tijdelijk de openingstijden verruimen en investeren in collectie en activiteiten. Hierdoor is het voor inwoners van Rozendaal en Velp mogelijk meer gebruik te maken van de bibliotheek met al haar faciliteiten.

Het geld komt uit de regeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024’. Gemeenten kunnen daarmee een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor de oprichting van nieuwe bibliotheken en voor het verbeteren van bestaande bibliotheken.

Vanaf 2025 komt er een wettelijke zorgplicht voor gemeenten en provincies voor bibliotheken. Deze zorgplicht houdt in dat gemeenten de aanwezigheid van en toegang tot de bibliotheek wettelijk moeten waarborgen. Door gezamenlijk op te trekken met de gemeente Rheden en de gezamenlijke vestiging in Velp te versterken, is de verwachting dat de gemeente Rozendaal straks aan haar zorgplicht voldoet. De openingstijden van de bibliotheek in Velp worden ergens in 2024 verruimd.