Burgemeester de Bruinprijs dit jaar naar Tony Dočekal

Tony wint Burgemeester de Bruinprijs. Foto: Tony Dočekal

– De commissie die namens de gemeente Rheden de ‘Burgemeester de Bruinprijs’ uitreikt heeft bekendgemaakt dat dit jaar de prijs gaat naar Arnhemse fotograferend beeldend kunstenaar Tony Dočekal.

De culturele aanmoedigingsprijs bestaat sinds 1961 en kan voor het eerst sinds de corona-periode weer worden uitgereikt aan jong Rhedens talent. De commissie, verantwoordelijk voor de prijs, en Cultuurbedrijf RIQQ reiken de prijs samen met de burgermeester uit op 1 december.

Uit het juryrapport over het werk van Tony Dočekal uit Arnhem: “Zij toont geen haast in haar werk en fotografeert bedachtzaam. … Met haar fotografie vertelt zij verhalen en maakt inzichtelijk wat haar inspireert. Daarin ligt haar kunstzinnige kwaliteit.”

Expositie

De Burgemeester de Bruinprijs biedt beroepskunstenaars, die aan het begin van hun loopbaan staan en in de gemeente Rheden wonen (of een duidelijke binding met de gemeente Rheden hebben) de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een culturele aanmoedigingsprijs voor Rhedens talent.

Aan de prijs is een geldbedrag van 2000 euro verbonden en kan worden uitgereikt aan kunstenaars in uiteenlopende kunstdisciplines. Eerdere prijswinnaars waren onder andere violiste Emmy Verhey, kunstenaar Gerrit van Middelkoop en ballerina Floor Eimers.

Vanaf 2013 ontvangt de prijswinnaar ook een trofee: een verbeelding van een ontkiemend zaadje, als metafoor voor de talentvolle startende professionele kunstenaar. In samenwerking met Art Gallery O-68 krijgt de winnaar dit jaar een expositie die te bezoeken is vanaf zondag 3 december aan de Oranjestraat 74 in Velp.