Nog steeds geen witte rook voor dierenopvang in Arnhem

Kees Keet

– Nog steeds is er geen kogel door de kerk in het geval van het Dierentehuis Arnhem en Omstreken. Het tehuis kan in afwachting van nieuwbouw tijdelijk verhuizen naar een pand op het industrieterrein Westervoortsedijk, maar heeft voor 1 oktober toestemming nodig van de gemeente Arnhem. Dat zegt manager Kees Keet. “Maar ik heb goede hoop.”

De gemeente Arnhem meldt woensdag samen met de andere 8 gemeenten die gebruikmaken van de dierenopvang snel met het dierentehuis te praten over de nieuwe tarieven. “Die hebben we met 40 procent moeten verhogen”, zegt Keet.

Het ophalen van een zieke kat gaat van 37,50 euro naar ruim 55 euro, rekent hij voor. “Die tarieven hebben we in mei bekendgemaakt en het lijkt of de gemeenten nu pas wakker worden.”

‘Grote zak met geld’

De tariefsverhoging is nodig, zegt hij, omdat er anders voor de geplande nieuwbouw, geen “grote zak met geld” komt van de BNG Bank. De bank is in eigendom van Nederlandse overheden en financiert projecten in de publieke sector.

Vooral Arnhem is van belang, zegt Keet. “We hebben tussen de 5000 en 6000 ritten per jaar en de helft zijn in Arnhem. Als die gemeente niet akkoord gaat is het vanaf 1 oktober einde oefening.”

De opvang van zwerfdieren aan de Larensteinselaan in Velp, waar ook nieuwbouw moet plaatsvinden, is tot die datum geregeld. “Daarna mogen we de weg niet meer op om aangereden dieren op te halen. Dan moeten mensen de gemeente of de politie bellen.”

Keet zegt dat Dierentehuis Arnhem in november of december al tijdelijk kan verhuizen naar de Leemansweg en dan de nieuwbouw aan de Larensteinselaan kan beginnen. Het huidige pand voldoet niet meer. Keet: “In de muren zitten scheuren, er is asbest. Ik betaal 3500 euro aan energielasten per maand, alles is enkel glas.”

Gesprek na het weekend

Een gesprek tussen Dierentehuis Arnhem en de negen gemeenten is na het weekend, zegt Keet. De gemeente Arnhem laat woensdag weten dat ze ervoor wil zorgen dat de dierenopvang voor de gemeente langdurig, adequaat en diervriendelijk wordt geregeld. Uiteraard hoort daar ook een nieuw gebouw bij.

Wethouder Marco van der Wel: “De dieren gaan ons aan het hart. Ik vind het hartverwarmend om te merken dat dit voor heel veel Arnhemmers geldt. We hebben de laatste weken veel bezorgde reacties gekregen. Ik voel wat deze Arnhemmers ook voelen. Het belangrijkste is nu dat we tot afspraken komen in het belang van de dieren.”