Sloeproeiers roeien 127 km voor schone IJssel

Sloeproeiers. Foto: Herman Engbers

– In Jachthaven De Engel zijn vrijdagmorgen een aantal sloeproeiers gestart voor een tocht van 127 kilometer naar Kampen. Ze roeien voor een Schone IJssel. Ze vragen aandacht voor een gezonde en drinkbare plasticvrije IJssel.

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september roeien zij van Rheden naar Kampen. Op verschillende plekken langs de rivier gaan de roeiers aan land, waar ze ontvangen worden door diverse bestuurders. Zo werden de roeiers op vrijdagochtend in Rheden uitgezwaaid door Ans Mol, gedeputeerde provincie Gelderland. De roeiers meren aan in Rheden, Rhederlaag, Doesburg, Zutphen, Deventer, Wijhe, Hattem, Wilsum en Kampen. In Deventer zullen de overnachten.

Twee dagen lang roeit de groep sloeproeiers, onder leiding van Aidan Scherpbier die eind 2021 de Atlantische Oceaan over roeide. Hij roeit vaak op de IJssel, waar hij veel afval ziet rondzwerven. Deze afzaktocht ziet hij als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen.

Aidan Scherpbier: “We gebruiken sloepen als metafoor: deze zijn van origine bedoeld voor reddingen op zee. Nu vragen we er aandacht mee voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet in zee terechtkomt.’ Ook wordt er aandacht besteed aan vervuiling door het lozen van medicijnresten en afvalstoffen van industrie en landbouw.