Dierentehuis op nippertje van ondergang gered

Kees Keet

– Het Dierentehuis Arnhem en omstreken is op het laatste moment van de ondergang gered. Als Arnhem en de omliggende gemeenten daar voor 1 oktober geen akkoord over hadden bereikt, zouden er geen ritten meer zijn geweest om dieren in nood te redden.

“Of ik hier blij mee ben? Wat denk je zelf?”, zegt voorzitter Paula Swenker retorisch. “Ik ben hier pas vijf jaar mee bezig”, vervolgt ze met een knipoog. Negen gemeenten op één lijn krijgen is geen kleinigheid gebleken, zegt ze. Naast Arnhem waren ook de handtekeningen nodig van Rheden, Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Doesburg. Kostenstijgingen maakten de opvang van de dieren duurder, dus was er meer geld nodig van deze gemeenten.

Veel tijd nodig

Dat er zo veel tijd voor nodig was om tot een akkoord te komen, daar werd Swenker ‘niet vrolijk van’. “Het was samen uit of samen thuis. Kennelijk heeft dat nogal wat overleg gevergd. Ik werd daar wel wat ongeduldig van, omdat de situatie al heel lang duidelijk was.”

En hoe langer er werd gewacht, hoe duurder alles werd, zag de dierentehuisvoorzitter. “Dat heb ik nooit begrepen.”

Woensdagochtend is ze onderweg naar het Arnhemse gemeentehuis om samen met wethouder Marco van der Wel een handtekening onder de intentieverklaring te zetten. Was dat deze week niet gebeurd, dan hadden inwoners echt bij de gemeente zelf aan moeten kloppen met hun hond of kat. “Gemeenten hebben de wettelijk plicht om dieren op te vangen”, legt Swenker uit. “Meestal besteden ze dat op contractbasis uit. Zonder contract mag ik ze niet eens meer opnemen.”

‘Moeten kostenstijging accepteren’

Die druk heeft de zaak kennelijk toch wat vloeibaar gemaakt, constateert Swenker. “Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze de kostenstijging toch moeten accepteren.”

Vorige week nog kwam Van der Wel met een bericht dat hij snel met het dierentehuis in gesprek zou gaan om ‘het te hebben over de verhoogde tarieven voor de opvang’. Dat het allemaal zo lang duurde kwam door ‘ingewikkelde financiële en juridische verplichtingen’ die er aan de dierenopvang zouden hangen, liet de Partij voor de Dieren-wethouder weten.

Waar die gesprekken dan over zijn gegaan? “We hebben één bespreking gehad en daarin heeft de gemeente ons medegedeeld dat ze de intentieverklaring gaat tekenen”, weet Swenker. Van onderhandelingen of gesprekken over die tarieven was volgens haar geen sprake. “Die lagen gewoon op tafel. Dat is al een half jaar zo.”

Honden en konijnen verhuizen

Swenker heeft besloten om niet meer terug te kijken, maar blij te zijn met wat er nu is. Want nu begint het echte werk, op weg naar een nieuw onderkomen op de huidige locatie in Velp, weet ze. “We gaan eerst de tijdelijke locatie op Bedrijventerrein IJsseloord aanpassen. Dan moeten de beestjes daar naartoe worden verhuisd: twintig honden, veel katten en vijftig konijnen.”

Daar denkt de dierentehuisvoorzitter zo’n twee maanden voor nodig te hebben. Eind dit jaar moet de sloophamer tegen het huidige pand aan. Voor de nieuwbouw verwacht Swenker vervolgens zo’n anderhalf jaar nodig te hebben.

Wethouder Van der Wel was woensdagochtend niet bereikbaar om vragen over de kwestie te beantwoorden. In een persbericht laat hij weten ‘ongelooflijk blij te zijn’ om er samen uit te zijn.