Boete voor afvalverwerker vanwege te hoge stikstofuitstoot

Provincie grijpt in bij afvalverwerker AVR. Foto: ANP

– De provincie Gelderland heeft een boete opgelegd aan afvalverwerker AVR in Duiven omdat het te veel stikstof uitstoot. En als het bedrijf de uitstoot niet omlaag brengt, volgen er nog meer boetes. Het gaat om dwangsommen van duizenden euro’s.

Uit controles van de provincie blijkt dat het bedrijf meermaals meer stikstof uitstootte dan is toegestaan. “Mensen moeten binnen de vergunningen blijven en als ze dat niet doen, zullen we moeten optreden”, reageert gedeputeerde Ans Mol.

Commissie geeft bedrijf gelijk

Maar een commissie van de provincie is het niet met Mol eens. Die commissie is onafhankelijk en geeft advies als iemand bezwaar maakt. AVR stapte eerder dit jaar naar die commissie. Het bedrijf vindt dat de provincie te lang doet over het geven van nieuwe vergunningen en stelt dat AVR er alles aan gedaan heeft om de uitstoot terug te dringen.

En daar is de commissie het mee eens, maar de provincie legt dat naast zich neer. “Wij vinden dat ze eerst aan de oplossing moeten werken voordat ze meer zouden gaan uitstoten. Dat die vergunning lang duurt is geen reden om alvast te veel stikstof uit te stoten”, reageert Mol.

Provincie: bedrijf doet te weinig

Volgens de provincie heeft het bedrijf er juist niet alles aan gedaan om die uitstoot terug te dringen. “Je moet je uiterste best doen, het kan niet zo zijn dat je wel zegt: ik ga extra uitstoten, maar dat je dan niet de best beschikbare technieken inzet.”

Het bedrijf kan naar de rechter stappen om de boetes aan te vechten. AVR wil niet reageren. “We gaan graag met de provincie in gesprek, maar niet op dit moment en niet via de media”, aldus een woordvoerder.