Hittegevoelige buurt Velp-Zuid krijgt 65 bomen

Hittegevoelige buurt Velp-Zuid krijgt 65 bomen . Foto: Martin Slijper

– Velp Zuid is volgens de gemeente een hittegevoelige buurt omdat woningen dicht op elkaar staan en de openbare ruimte beperkt is. Daarom heeft de gemeente Rheden besloten om 65 extra bomen te planten.

Als de temperatuur langdurig boven de 25C is kan hittestress optreden bij mensen. Dat zorgt niet alleen voor economische schade, maar bedreigt ook de gezondheid, met name van kleine kinderen en 80- plussers. Bomen brengen niet alleen verkoeling en gaan hittestress tegen, ze verfraaien de omgeving en vergroten de natuurwaarde en biodiversiteit. Er zijn voor dit plan verschillende bomen uitgezocht, met verschillende bloeikleuren en bloeitijden, met en zonder vruchten en grotere bomen waar het kan, maar als de ruimte beperkt is kiest ze voor kleiner blijvende bomen.

De komende wintermaanden gebruikt de gemeente om het plan uit te voeren en ze hoopt voor 1 april 2024 alle 65 bomen te hebben geplant verdeeld over heel Velp-Zuid.

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat hittegolven vaker voorkomen, langer duren en heter zijn. Dat betekent dat het in onze dorpen ook warmer wordt”, aldus Dorus Klomberg, wethouder klimaatadaptatie en openbare ruimte. “Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens warme dagen verlagen en zorgen voor schaduw. Meer bomen maakt het voor inwoners ook aangenamer. En door eigen tuinen te vergroenen kunnen inwoners zelf ook hun steentje bijdragen.