Weinig interesse in online raadsvergaderingen van Rheden

Weinig interesse in online raadsvergaderingen van Rheden. Foto: Still Rheden

– Uit onderzoek van Studio Rheden blijkt dat de online vergaderingen van de Rhedense politiek zeer slecht bekeken worden. De burgers lijken weinig interesse te hebben of zijn niet op de hoogte dat ze mee kunnen kijken.

De gemeenteraad van Rheden vergadert ongeveer één keer per maand. Daarnaast zijn er oriënterende en voorbereidende vergaderingen. De politiek kwam in 14 maanden tijd maar liefst 59 keer samen om te vergaderen.

Raadsvergaderingen

Uit het onderzoek blijkt dat de kijkcijfers van de gemeente Rheden erg laag zijn tussen maart 2022 tot en met mei 2023. De raadsvergaderingen worden gemiddeld door 101 mensen per avond bekeken. Naar één van de 14 ‘oriënterende vergaderingen’ kijken gemiddeld 47 mensen per avond. Naar de 28 ’voorbereidende vergaderingen’ kijken gemiddeld 43 mensen per avond.

Er wordt alleen gemeten als iemand minstens 1 minuut heeft gekeken. Er zit weinig verschil tussen mensen live of achteraf kijken. Meekijken kan op Rheden.nl.

Waarom mensen zo weinig kijken naar deze vergaderingen is zeer verschillend. Dit kan zijn: weinig interesse, wil niet uren achter een pc kijken, het werkt niet of ze zijn niet op de hoogte dat ze mee kunnen kijken.

De lokale publieke omroep Studio Rheden heeft al een keer aangeboden om de vergaderingen ook via haar tv-kanaal uit te zenden om de vergaderingen zo beter bereikbaar te maken, maar daar had de College van B&W geen interesse in.