‘Wolf in Park Hoge Veluwe is verstoord’, zegt OM na onderzoek

Een wolf in Gelderland. Foto: Gert-Jan van Sligtenhorst

– De politie heeft de provincie Gelderland gevraagd om op te treden tegen Park de Hoge Veluwe, vanwege het afsluiten van de faunapassages. Die passages moeten ervoor zorgen dat het wild het park in en uit kan. Door het afsluiten kan de wolf volgens de politie het park niet uit. Het Openbaar Ministerie zegt nu dat het afsluiten van die passages de wolf verstoord heeft.

Dat blijkt uit stukken die door Omroep Gelderland werden opgevraagd. De wolf is een streng beschermde diersoort, het verstoren van het dier is verboden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is door het afsluiten van faunapassages de wolf acht maanden lang verstoord. Die conclusie trekt het OM na het politieonderzoek.

‘Genoeg andere doorgangen’

De provincie weigerde het verzoek van de politie om in te grijpen. Volgens de provincie zijn er genoeg andere passages wel open en kan de wolf ook de reguliere toegangen gebruiken. “Uit onderzoek van januari blijkt dat een wolf over het hek is geklommen, tussen het gaas van het raster en het prikkeldraad door.”

Het OM vervolgt het park nu niet, omdat er maatregelen zijn genomen. Daar zit wel een proeftijd van een jaar aan vast.

Park is zich nog aan het beraden

Om welke maatregelen het precies gaat, is niet bekend. Park de Hoge Veluwe wil nu nog niet reageren, omdat de brief van het OM pas net binnen is. “We zijn ons nog aan het beraden.”

Een woordvoerder van het park noemt het ‘idioot’ dat de politie naar de provincie is gestapt. “De provincie is bevoegd gezag en met dat genomen besluit is de zaak voor ons afgedaan.”

Focus op strafrechtelijk onderzoek

De politie had een stap verder kunnen gaan en een officieel handhavingsverzoek kunnen indienen bij de provincie. Zij zegt dat ze dat niet hebben omdat de focus op het strafrechtelijk onderzoek lag. “Het zegt wat ons betreft voldoende dat ze dat niet hebben gedaan”, reageert Park de Hoge Veluwe.

Het park heeft overigens nog steeds een aanvraag liggen om de wolf te mogen verwijderen. Eind vorig jaar besloot de provincie daar voorlopig geen gehoor aan te geven, een definitieve uitspraak volgt binnenkort.

Uit de opgevraagde stukken blijkt dat een ambtenaar weinig ruimte ziet om dat toe te staan. In een mail staat dat de politiek graag wil ingrijpen bij de wolf, maar dat er in dit geval juridisch weinig ruimte is.