Accijnsverhoging domper voor wijnboeren: ‘Waardeloos idee’

Wijnboer Diederik Beker bekijkt zijn druiven. Foto: Omroep Gelderland

– Gelderse wijnen hebben de afgelopen jaren heel wat te vieren gehad: zo werd de Achterhoek aangewezen als erkend wijngebied in 2020 en zorgde hete, droge zomers voor een goede oogst. Een mogelijke accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken van ruim 16 procent betekent dit keer slecht nieuws voor binnenlandse wijn. Wijnboeren zijn dan ook niet te spreken over de verhoging: “De consument is de sjaak.”

Concurreren met buitenlandse wijnen is al lastig: Nederlandse wijn is duurder door het maken van de drank op kleine schaal en dan komt daar ook nog een accijnsverhoging bovenop. Wijnboer Youp Cretier van Domein Hof te Dieren is op zijn zachtst gezegd niet blij met de verhoging. “Toen ik het hoorde dacht ik meteen niet weer, hè?!”

Grens over voor drank

Volgens de wijnboer wordt het zo alleen nog maar aantrekkelijker gemaakt om naar het buitenland te gaan voor je inkopen. Hij gelooft daarnaast ook niet dat deze maatregelen van de overheid zullen bijdragen aan het ontmoedigen van drank.

“Je kunt de accijns verhogen, maar mensen blijven het toch wel kopen. Als men het hier te duur vindt worden, gaan ze misschien uiteindelijk de grens over en kopen ze het daar. Dan kopen ze het alsnog, alleen lopen wij hier in Nederland dan alle accijnsinkomsten mis”, legt hij uit.

‘Ordinaire melkkoe’

Diederik Beker, wijnboer en medeoprichter en voorzitter van de vereniging BOB Rivierenland waar in totaal zes wijndomeinen bij zijn aangesloten, heeft ook geen goed woord over voor de nieuwe plannen van het kabinet. “Het is een en waardeloos idee. Ik denk dat de accijnsverhoging een ordinaire melkkoe is van de overheid. Nederlandse wijnen zijn al duur en die worden zo alleen maar duurder.”

Beker vertelt waarom hij

Beker zou juist graag zien dat de overheid de wijnboeren uit Nederland beter gaat beschermen. “We vinden dat we alles in Europa gelijk moeten trekken, één Europa. Maar als we dan naar onze buurlanden kijken, heeft Duitsland bijvoorbeeld helemaal geen accijns op wijn en wij krijgen weer een verhoging. De overheid zou de wijn uit Nederland eigenlijk moeten beschermen. Dat is tevens veel beter voor de ecologische voetafdruk.”

Prijzen worden doorberekend

Uiteindelijk is de consument volgens Beker de grote verliezer. “Die is inderdaad de sjaak. Het ligt voor de hand dat de prijzen van de accijnsverhoging doorberekend zullen worden door de producenten aan de klant. De consument gaat het uiteindelijk weer merken in de portemonnee.”

Eerder trokken ook de lokale bierbrouwers al aan de bel. Ook zij zijn niet blij met de plannen, die ook voor hen wéér extra kosten betekenen. Komende week begint de Tweede Kamer met de behandeling van het belastingplan 2024, waarin het kabinet een accijnsverhoging van 16,2 procent op drank voorstelt.