Het is veel te druk in natuurgebieden (en dat moet veranderen)

Topdrukte op de Posbank

– Het is druk in de Gelderse natuur. Op sommige plekken dan. Mensen weten massaal natuurgebieden te vinden voor rust en een wandeling. Dat gebeurt vooral in steeds dezelfde gebieden, terwijl andere plekken juist rustig zijn. Natuurbeheerders en toerismebureaus zouden graag zien dat er een betere verdeling is.

In grote getalen recreëren in de natuur is een overblijfsel uit de coronaperiode. Die ligt achter ons, maar mensen zijn blijven recreëren. Afgelopen zomer is het aantal bezoekers in de natuur gemonitord door de Visitor Data Monitor van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (VAN). Ze spreken van een stijging van 8.5 procent. En dus vooral op dezelfde plekken, zoals op de Posbank bij Rheden.

Andere gebieden

Daarom hopen natuurbeheerders en toerismebureaus dat mensen ook andere gebieden gaan ontdekken en niet meer massaal naar dezelfde plek gaan. Met de speciale monitor proberen ze daar zicht op te krijgen. Ze willen gebiedseigenaren informeren en ondertussen komen er ook campagnes om onontdekte natuurgebieden aan te prijzen.

Volgens Herre Dijkema, directeur van het Toerisme VAN bureau, is het vooral op zondagochtend rond 10.00 uur druk. Vaak op dezelfde plek dus. “Terwijl er veel meer mooie plekken zijn die gewoon minder bekend zijn”, stelt hij.

Zoals natuurgebied Planken Wambuis bij Ede. Volgens lokale boswachters is dat net zo mooi als de Posbank.

Kijk naar een reportage:

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.