Seks en poepen, dit leggen wildcamera’s allemaal vast

Ter illustratie. Foto: Pixabay/fotobewerking Omroep Gelderland

Meestal filmen wildcamera’s dieren, maar zo nu en dan staan er ook mensen op de beelden. De redenen lopen uiteen. Zo zijn er bijvoorbeeld stelletjes die een rustig plekje opzoeken om seks te hebben, maar er zijn ook mensen die van de paden afgaan en verdwaald raken.

Dat laatste gebeurde onlangs op de Zuidwest-Veluwe, waar een jongeman voor de wildcamera verscheen. Hij was de weg kwijtgeraakt en ging ervan uit dat hij in een gebied was waar hij niet mocht komen. Daarom bood de jongen voor de camera zijn excuses aan.

Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten kon die actie wel waarderen. Hij plaatste het beeld online en reageerde lachend: “Wat een geweldig jong mens. Heerlijk!”

Vrijen voor de camera

Terreinbeheerders zien vaker personen voor de camera. In veel gevallen lopen ze nieuwsgierig door een rustgebied heen, maar in sommige gevallen zijn de waarnemingen wat bijzonderder. Zoals die ene persoon die bijna elke dag recht voor de camera zijn grote behoefte kwam doen.

Of het stelletje in België dat veelvuldig voor een camera de liefde bedreef. De eigenaar van de wildcamera deed een oproep op Facebook met de vraag of ze ermee konden stoppen. “Het wild heeft rust verdiend”, schreef hij. En hij had ook niet zo’n behoefte om naar de ‘harige mannenkont’ te kijken.

Rust bewaren op ecoducten

Ook andere boswachters zien de mens af en toe verschijnen voor hun camera’s. “Er struinen weleens mensen door rustgebieden”, vertelt boswachter Clara Wilken van Geldersch Landschap en Kasteelen. Bewijzen daarvan treffen ze ook zonder camera aan: “We verwijderen regelmatig wildcamera’s die worden opgehangen. Die worden vaak buiten de paden aangetroffen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Boswachter Laurens Jansen ziet ook van alles op terreinen van Staatsbosbeheer. “We hebben beelden dat militairen ’s nachts over ecoducten lopen. We proberen al langer afspraken daarover te maken met Defensie. Het is immers belangrijk dat de rust op de ecoducten bewaard blijft.”

Bekijk hieronder de jongen die excuses maakt: