Wolvenwelpen op de Veluwe groeien als kool

De wolvenwelpen worden snel groot. Foto: Omroep Gelderland

De welpen die dit jaar geboren werden op de Veluwe, groeien hard. In hoeverre lijken ze al op hun ouders? We vroegen het wolvenexpert Dick Klees.

De welpen die nu rondlopen, zijn ongeveer vijf maanden oud. “Ze lijken nagenoeg volwassen en groeien veel sneller dan honden”, legt Klees uit. De snelle groei is nodig zodat de dieren in de koude winter groot en sterk zijn en mee kunnen jagen.

“Ze worden niet meer groter, maar wel zwaarder”, zegt Klees. Hij verwacht dat er nog wel een paar kilo’s bij komen. Maar kun je nu het verschil nog zien tussen volwassen wolven en de welpen? “De vacht van de jongen ziet er nog fluffy uit.”

Tijd voor de jacht

Qua uiterlijk lijken de welpen dus al aardig op hun ouders, maar op het gebied van de jacht moeten ze nog veel leren. Nu de herfst is aangebroken, mogen ze mee jagen. “De ouders nemen het meeste risico met jagen. De jongen lopen nog mee, maar lopen vaak in de weg. Soms snijden ze wel de weg af van de prooi.” Veel zin heeft hun betrokkenheid dus nog niet. Maar oefening baart kunst: ze worden beter en beter.

Mee op jacht gaan kost veel energie. Klees: “Het kan betekenen dat ze twee uur moeten lopen, maar dat kunnen ze nu goed volhouden.”

Overlevingskansen

Afgelopen augustus meldden we dat er ongeveer dertig wolvenwelpen op de Veluwe rondliepen. Hoeveel zijn dat er nu? Klees denkt dat er nog steeds ”een kleine dertig rondlopen”. We vroegen hetzelfde aan Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. “Daar kunnen we nu nog weinig zinnigs over zeggen, de meeste lijken het eerste jaar goed te overleven, daarna zwerven ze uit”, geeft hij aan.

Uit onderzoek dat eerder is uitgevoerd, blijkt dat 50 procent van de welpen het eerste jaar vaak niet overleeft. Een deel sterft in het kraamhol en zullen we dus nooit zien. Andere welpen sterven door verkeersongelukken.

De tijd zal uitwijzen hoe groot het percentage is dat volwassen wordt en op zoek gaat naar een eigen territorium. Maar voor nu hebben ze nog een hoop te leren.

Bekijk hieronder de jonge wolven: