Halloweenoptocht populair: ‘Er kan niemand meer bij’

Angela Danen met haar skelet. Foto: Omroep Gelderland

– De organisatie van de Halloweentocht in Rheden roept ouders en kinderen op vanavond niet alsnog mee te doen aan het griezel -en verkleedfeest. Ruim 700 inwoners doen al mee met een ’trick or treat’-tocht langs zo’n zeventig griezelig versierde huizen. “Er kan helaas géén kind meer bij” aldus medeorganisator Nicole Burgers.

In Rheden wordt vrijdagavond de Halloweentocht georganiseerd. Dit weekend wordt het Halloweenspektakel bijvoorbeeld ook in Zutphen, Beek, Heteren, Lochem, Groesbeek, Beuningen en in Twello gevierd.

Dilano visser geschminkt voor Halloween. – Foto: Omroep Gelderland

Bekijk hier in deze video hoe inwoners van Rheden zich klaarmaken voor Halloween:

Halloween is ontstaan vanuit het Engelse: ‘All- Hallow-Eve’ dat Allerheiligenavond betekent.

Duizenden jaren geleden vierden de Kelten (Ierland) op 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van ‘dolende ziel’.

In Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk en in Ierland vieren ze Halloween. Ook in Nederland wordt het steeds vaker gevierd.

Kinderen gaan zich verkleden als iets engs en bellen of kloppen aan bij de huizen in de buurt als het donker wordt. Soms lopen kinderen in gewone kleding mee.

Als de buurman of -vrouw opendoet, roepen de kinderen: ’trick or treat!’ Sommige kinderen in Nederland roepen ook: “Snoep of je leven.”

“Trick” betekent “grapje of beduvelen, misleiden” dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden. En “treat” betekent dat de persoon iets lekkers mag geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt. Vaak wordt er dan snoep gegeven of chocolade.