Wat doen we met de wolf? Dit zeggen de partijen

Een wolf op de Veluwe. Foto: ANP

– De wolf is terug in Nederland. De wolf is beschermd in ons land en in de Europese Unie. In Gelderland zijn geregeld problemen met het dier doordat de wolf schapen doodt. Hoe gaan we met dit dier om? De standpunten van de partijen.

De regering moet zich inzetten om de wolf te beschermen

Helemaal mee eens: GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren

Mee eens: SP, D66

Neutraal: NSC, ChristenUnie, PVV

Niet mee eens: VVD

Helemaal niet mee eens: JA21, Forum voor Democratie, BBB, CDA, SGP.

Op de wolf mag niet worden gejaagd. In enkele gevallen mogen landen afwijken van de beschermde status, bijvoorbeeld vanwege aantoonbare ernstige schade aan gewassen, vee of bossen.

Vormen wolven een bedreiging voor mensen en dieren, dan moeten we ingrijpen, zegt de partij van Pieter Omtzigt, NSC. Dat mag door de wolf te verjagen of door ‘actief beheer’. De partij zegt niet wat ze daarmee bedoelt, maar dit komt neer op afschieten van een wolf. De partij legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de provincies.

De partij waar NSC uit is voortgekomen, het CDA, is stellig: “Voor de wolf is geen plek in Nederland.” De partij wil af van de beschermde status van de wolf. “Zodat de populatie in Nederland kan worden beheerd.”

Boeren die last van de wolf hebben moeten worden geholpen met wolfwerende rasters en kuddebewakingshonden om vee te beschermen, zegt D66. De VVD wil goede schaderegelingen voor mensen die de dupe zijn van aanvallen van de wolf en de partij wil praten met buurlanden en de EU met de centrale vraag: hoe kunnen we ons weren tegen de wolf?

‘Beschermde status handhaven’

De wolf is welkom in heel Nederland, schrijft GroenLinks-PvdA. “We handhaven de beschermde status van de wolf en helpen dierenhouders daar waar nodig met het nemen van preventieve maatregelen om eventuele schade door wolven te voorkomen.”

De Partij voor de Dieren wil ook niet tornen aan de beschermde status van de wolf. “Er moet streng gehandhaafd worden om illegale bejaging te voorkomen.” De partij wil verder voorlichting aan met name hondenbezitters en particulieren of boeren met (klein)vee.

“We zijn niet meer gewend aan leven met de wolf”, schrijft ChristenUnie. De partij wil beheer mogelijk maken (afschieten), vooral daar waar schapen gevaar lopen, bijvoorbeeld heidegrond die wordt begraasd door schapen.

De SGP ziet een rol voor ‘goedwillende jagers’, om iets te kunnen doen aan het toenemend aantal wolven.

De SP vindt wel dat er iets moet gebeuren om overlast en onveilige situaties te voorkomen en pleit voor maatregelen om conflicten tussen mens en wolf te vermijden.

Dit artikel is gebaseerd op basis van standpunten van partijen in verkiezingsprogramma’s en zoals die staan in Kieskompas.