Hoe verder met Vitesse? Clubicoon Sturing wil wel, maar twijfelt ook

Edward Sturing uit Eerbeek zou wel eens de nieuwe trainer van Vitesse kunnen worden. Foto: Orange Pictures

– Vitesse beleeft gitzwarte tijden. Na de dramatische thuisnederlaag tegen SC Heerenveen en het opstappen van trainer Phillip Cocu rijst de vraag wie de Arnhemse club uit het slop moet trekken. Al gauw valt dan de naam van de ervaren Edward Sturing. Voelt de inwoner van Eerbeek zich mentaal sterk genoeg om de degradatiestress te lijf te gaan? “Vitesse mag niet kapot gaan.”

Iedere club heeft er wel ééntje. Een trainer die altijd bereid is te helpen als de nood aan de man is. Om een brand, hoe groot ook, vakkundig te blussen en zichzelf weg te cijferen in het belang van de club. Ook in het Gelders betaald voetbal lopen er van die trouwe cultuurbewakers rond. Ron de Groot bij NEC, Jan Vreman natuurlijk bij De Graafschap en zonder twijfel is dat Sturing bij Vitesse. De enige werknemer van de hekkensluiter in de eredivisie met het hoogste trainersdiploma op zak.

Tegenwoordig is Sturing (60) hoofd opleidingen van Vitesse. Een baan in de luwte. Al zes keer eerder werd hij gevraagd, vaak als interim, om het roer van een ontslagen of opgestapte coach over te nemen. En dat zou ook nu maar zo weer kunnen gebeuren. Voorlopig herstelt Vitesse deze zondag van een rampzalige avond waarop de moegestreden Cocu zich een gentleman toonde en Vitesse de ruimte gaf voor ‘nieuwe energie.’

Holst van de nacht

Cocu sprak de selectie na de deceptie tegen Heerenveen (1-3) in de kleedkamer lang toe. Hij meldde in alle kalmte dat hij het voor gezien hield. Later sprak Cocu nog uitgebreid met een aantal spelers, waarna hij in het holst van de nacht stadion GelreDome verliet. Als één van de allerlaatsten. In een persbericht liet hij nog wat regels optekenen. De voormalig aanvoerder van FC Barcelona verscheen verder nergens voor een camera.

Tita Tovenaar

Sturing weet als geen ander wat Cocu doormaakt. “Dan mag je nog 101 interlands gespeeld hebben, voor hem is dit net zo pijnlijk als voor iemand die er drie achter zijn naam heeft staan zoals ik. Het vreet aan je. Het is verschrikkelijk als je het niet voor elkaar krijgt. Philip is natuurlijk geen koekenbakker, maar een goede trainer. Aan hem ligt dit niet. Hij is geen Tita Tovenaar hè?.”

Mentale druk zou daarom een belangrijke reden voor Sturing kunnen zijn om niet in te stappen als hoofdtrainer. In 2003 en 2004 streed hij met Vitesse ook tegen degradatie. “Niet te vergelijken met de druk als je speelt voor Europees voetbal. Totaal onvergelijkbaar. Dit soort klussen vraagt heel veel van jezelf. Het is ontzettend intensief. Wil ik dat nog? Dat is wel wat je je afvraagt.”

Geen interim-coach meer

Maar er speelt meer. Op een nieuwe interim-periode zit Sturing niet meer te wachten. “Dat heb ik nu vaak genoeg gedaan en dat gaat ook niet meer gebeuren. Dan zal het voor een langere moeten tijd zijn. Maar er speelt niets nu. Nee, ik heb nog met niemand gesproken.”

Sturing met Joseph Oosting in 2020 toen zij het overnamen van de Rus Sloetski – Foto: Orange Pictures

Als Vitesse in de problemen zit, komt de directie echter bijna altijd uit bij Sturing. Zo nam hij het al eens over van de ontslagen Henk Fraser, maar ook van de opgestapte Rus Leonid Sloetski. “Ik heb het geloof ik zes keer gedaan in de 23 jaar dat ik nu bij Vitesse ben. Het is een rode draad in mijn voetballeven”, zegt de voormalig rechtsback, die nog wel uitstapjes maakte naar PSV (hoofd opleidingen) Turkije (assistent) en Volendam (hoofdtrainer).

Verantwoordelijkheid

De naam van Sturing wordt ook nu weer genoemd. “Ik kan me voorstellen dat mensen ook wel eens denken, daar heb je hem weer. Dat snap ik ook, want zelf zit ik er misschien ook helemaal niet op te wachten. Maar deze club bestaat wel 130 jaar. Vitesse zit in mijn hart en mag niet kapot gaan. Daar denk je zeker aan. Het voortbestaan kan op het spel staan. En ja, dan voel ik ook verantwoordelijkheid. Dit is een bedrijf waar veel mensen hun boterham moeten verdienen. Tot aan de wasvrouw toe.”

Vitesse verzamelt zich maandagochtend weer op de trainingsaccommodatie op Papendal na een dag van wonden likken. Dan wordt er ook getraind en zal duidelijk worden welke trainers voorlopig het veld opstappen. De verwachting is dat er deze week ook gesproken wordt met Sturing.

Welke keuze maakt Schmedes?

Maar mogelijk kiest technisch directeur Benjamin Schmedes ook wel voor de tandem Nicky Hofs – Theo Janssen die nu assistent is. Hofs is bezig met het hoogste trainersdiploma en zou, als een soort dispensatie van de KNVB, maximaal een maand lang de honneurs mogen waarnemen. Een derde optie is dat Schmedes gaat voor een externe kandidaat uit zijn eigen (Duitse) netwerk. Nu Cocu niet meer betaald hoeft te worden, biedt dat Vitesse enige financiële ruimte.

Sturing zal, als hij gepolst wordt, zijn vragen hebben. Maar als ze hem een serieus aanbod doen zonder interim-periode, zal hij waarschijnlijk geen nee zeggen. “De vraag is of je denkt dat je het voor elkaar kan krijgen. En met welke trainers er dan bij, want dat is ook van belang. Welke plannen liggen er en hoe wordt de toekomst gezien?”

‘Cocu out’

“Wie er ook voor komt te staan, dit wordt een enorme klus”, ziet Sturing. “Ik zie voetbal waar ik niet vrolijk van word. Het is een optelsom van tegenslagen met een groep die in een vicieuze cirkel terecht is gekomen. Ik had ook echt te doen met Phillip. Die spandoeken die je dan in het stadion ziet met ‘Cocu out’. Heel pijnlijk.”