Bezwaar tegen bouwplannen voormalig terrein Rheden Steel

Bedrijventerrein Haveland. Foto: Martin Slijper

– Veel bewoners rond de Pinkelseweg en de Doctor Langemeijerweg in Rheden zijn erg bezorgd over de toekomst. Begin 2023 is daar het gebouwencomplex van Rheden Steel gesloopt. Rhedenaren vragen zich af wat er nu precies gaat gebeuren!

Veel bewoners zijn bezorgd

Het bestemmingsplan voor het oude bedrijventerrein Haveland, dat eigendom is van een investeringsmaatschappij, is industrie. Door deze bestemming en de geldende geluidszonering is daarom woningbouw niet mogelijk. Dit tot teleurstelling van de inwoners van het dorp en van de gemeente die daar graag woningbouw zouden willen realiseren.

33 Bedrijfspanden in twee bedrijfshallen

Op basis van de plannen van de eigenaar zijn er twee omgevingsvergunningen aangevraagd voor de bouw van twee keer twee bedrijfshallen. Deze zijn inmiddels verstrekt. Zoals de percelen en de hallen worden aangeboden ligt het in de lijn der verwachting dat zich hier kleinere (al dan niet internet logistiek) bedrijven zullen vestigen.

De gemeente wil nu een vergunning verlenen voor 33 bedrijfspanden in die hallen.

Op dit moment blokkeren al dagelijks vrachtwagens de hoek Veerweg Pinkelseweg. Bewoners uit de buurt voorspellen een veelvoud hiervan en dus nog meer frustraties en uiterst onveilige verkeerssituaties. “Tijdens het vaststellen van het bestemmingsplan heeft de gemeente niet naar onze bezwaren geluisterd, namelijk in 2020 hebben we als buurt al bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan Havelandseweg“, zo vertelt een buurtbewoonster tegen Studio Rheden.

Ons argument: ‘geen vrachtwagens door een 30 km/h zone waar kinderen spelen’. Hiermee is toen niks gedaan. Met het recente afsluiten van de spoorwegovergangen Groenestraat en Pinkelseweg voor vrachtverkeer, betekent dat al het zwaar vervoer juist door een 30 km/h zone moet.

Peter Kars, woordvoerder namens de omwonenden vertelt: “De te verwachten verkeersbelasting van 50 vrachtwagens per dag, evenals een veelvoud aan koeriersbusjes is derhalve onverantwoordelijk en daartegen maken wij als bewoners ernstig bezwaar. We realiseren ons dat we het bestemmingsplan niet kunnen wijzigen, dat is vastgesteld. Maar moeten we dan zomaar akkoord gaan met een verhoogd veiligheidsrisico voor de inwoners van Rheden?”

Geen woningen meer op bedrijventerrein Haveland – Foto: Studio Rheden

De gemeente is aan zet

Hij vervolgt: “Hierin is de gemeente volledig tekortgeschoten door ons daar niet proactief bij te betrekken. Laat de gemeente het dus maar oplossen met de huidige eigenaar van de grond. Het is haar taak om ten dienste van de burgers de ontstane situatie te wijzigen, niet de onze.

Nu zijn wij last minute bezig om de buurt te mobiliseren om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunningen. Dat kan overigens heel eenvoudig door voor 15 november een e-mail te sturen naar woonwijkhaveland@gmail.com. Wij sturen vervolgens een concept bezwaarbrief met de bijbehorende instructie hoe deze naar de gemeente te sturen.

Kars: “Het is vijf voor twaalf, maar we hebben zelf teveel achter partijen aan moeten zitten om de benodigde informatie boven tafel te krijgen. Nu zitten we met een deadline dat de bezwaren uiterlijk op 15 november bij de gemeente moeten zijn. Bezwaarschriften na die datum zullen niet ontvankelijk worden verklaard.

Zie ook: Geen woningen meer op bedrijventerrein Haveland
Zie ook: Rheden wil met inwoners praten over toekomst bedrijventerrein Haveland