GroenLinks-PvdA en BBB botsen hard over de wolf

Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) en Henk Vermeer (BBB)

– GroenLinks-PvdA en de BoerBurgerBeweging zijn tijdens het Gelders verkiezingsdebat hard gebotst over de positie van de wolf. Henk Vermeer (BBB) wil van heel Nederland een wolfvrije zone maken. Lisa Westerveld wijst er juist op dat het de mens is die een veel grotere bedreiging vormt voor andere dieren dan de wolf. Zij wil grotere natuurgebieden om de wolf de ruimte te geven.

Beide Gelderse kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen gingen met elkaar in debat in het Arnhemse Rozet nadat schapenhouder Serge van der Sweep hen in een video zijn zorgen en verdriet had laten zien over zijn schapen die volgens hem door de wolf ‘voor de lol worden gedood’.

“Verschrikkelijk dat zoiets gebeurt als je schapenhouder bent”, erkent Westerveld. “Ik ken het van mijn beide grootouders. De een had een legbatterij en de ander een veehouderij. Dat zijn mensen die enorm van hun dieren houden.”

‘Geef de wolf de ruimte’

De andere kant die Westerveld wil belichten, is dat volgens haar de grootste bedreiging voor dieren de mens is. “Wij slachten 1,7 miljoen dieren per dag. We slachten 600.000 schapen per jaar. Mensen die dieren houden, moeten beschermd worden. Maar laten we toch alsjeblieft ook de wolf in Nederland de ruimte geven. Dat doen we door goede natuurgebieden te onderhouden en te zorgen dat die wolf de ruimte ook krijgt”, betoogt Westerveld.

“Die wolf komt natuurlijk niet in een slachthuis”, pareert Vermeer. “De wolf is een prachtig dier. Sinds de val van het ijzeren gordijn is die verder in Europa verspreid en nu ook Nederland binnengekomen.”

‘Niet in Kronenburgerpark of Sonsbeek’

Het probleem is volgens Vermeer dat de wolf een ‘perfect dier is voor hele grote ecosystemen’. “Voor hele grote stukken natuur, bossen en heidevelden. In Nederland zitten wij in een totaal andere situatie. We zijn eigenlijk een soort dunbevolkte stad met hele grote parken aan het worden. U wilt ook vast die wolf niet in het Kronenburgerpark in Nijmegen”, vraagt Vermeer retorisch aan de Nijmeegse Westerveld. “Of hier in het Arnhemse Sonsbeek.”

Vermeer betoogt niet tegen de wolf te zijn, maar hij wil wel van heel Nederland een wolfvrije zone maken.

“Ik denk niet dat een wolf heel snel in het Kronenburgerpark komt”, reageert Westerveld. “Omdat Nijmegen gewoon een dichtbevolkt gebied is. En over het algemeen lopen wolven weg als ze mensen zien.”

‘Kunnen kiezen voor grote natuurgebieden’

Westerveld wijst op de angst die mensen met dit soort statements wordt aangejaagd. “Terwijl wolven helemaal geen mensen aanvallen en er over het algemeen heel veel dingen heel goed gaan. De reden dat wij geen plek hebben voor de wolf, is dat we een heel groot deel van ons grondgebied gebruiken voor de intensieve veehouderij. Wij kunnen gewoon kiezen voor grotere natuurgebieden.”

‘Wolf valt wél mensen aan’

Toch is de wolf volgens Vermeer naast een bedreiging voor weidedieren als schapen en pony’s ook een bedreiging voor mensen die recreëren. “Daar moeten we echt niet teveel risico mee nemen. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat er wél wolven zijn die mensen aanvallen. Vaak ook in combinatie met hondsdolheid.” De ideale omstandigheden waarin wolven gevaarlijk kunnen zijn, hebben we bovendien precies in Nederland, weet Vermeer.

Toch is het aanvallen van mensen door honden een veel groter gevaar, ziet Westerveld. “Daar moeten we ook wat aan doen”, vindt Vermeer. Zo zijn de kandidaten het op de valreep toch nog ergens over eens.

Kijk het hele debat waarin van alle partijen de hoogstgeplaatste Gelderlanders het tegen elkaar opnamen, hier terug:

Lees hier meer over de wolf in Gelderland