Voor Sinterklaas dreigen natte voeten in Doesburg

Sinterklaas zal met zijn stoomboot een stukje om moeten varen. Foto: ANP

– Het natte weer zorgt op veel plekken voor een verhoogde waterstand. Op een aantal plekken zorgt dit zelfs voor problemen bij de sinterklaasintocht. In Doesburg is de kade ondergelopen en kan de sint er dus niet met zijn stoomboot aanleggen. “Op deze tegenslag had ik niet gerekend”, vertelt Rosalie Smeenk van de organisatie.

“We hebben sinds maandag het waterpeil in de gaten gehouden, toen leek het er nog op dat het waterpeil zou zakken”, vertelt Rosalie. Toch steeg het waterpeil aan het einde van de week opeens flink en staat de kade nu blank. “Daar kan volgens Rijkswaterstaat nog wel 40 centimeter bijkomen”, aldus Rosalie. “Het is dus ook geen optie om Sint en zijn pieten bij aankomst een paar regenlaarzen te geven.”

De kinderen zullen de sint zaterdag dus eerst langs de kade zien varen voordat deze ook daadwerkelijk aanmeert. “De boot zal doorvaren naar de haven in Doesburg waar hij aan kan leggen. Vervolgens zal hij naar de kade gebracht worden om daar alsnog het sinterklaasfeest te openen.” Rosalie heeft hiervoor een platte wagen geregeld waar de Sint op kan staan. “Ik wilde eerst een podium laten bouwen, maar dat zou vanwege de stroming te onveilig zijn”, vertelt ze.

Sint in cabrio

Met wat aanpassingen kan het feest in Doesburg dus gewoon doorgaan. Er moet alleen nog geregeld worden hoe Sinterklaas vanaf de haven naar de kade komt, maar ook dat komt volgens Rosalie hoe dan ook goed. “Ik hoop een carnavalswagen of legervoertuig te regelen.” Als dat niet lukt zal er een cabrio voor de sint komen. “Zijn mijter kan dan door het dak steken”, aldus Rosalie. De intocht volledig naar de haven verplaatsen is volgens haar niet mogelijk. “Vanwege de trappen bij de kade kunnen alle kinderen de sint daar ook goed zien. Bij de haven heb je dit niet en staan alle kinderen dus achter elkaar.”

Verhoogde waterstanden

Volgens Rijkswaterstaat zorgt de verhoogde waterstand op de meeste plaatsen niet voor problemen bij de sinterklaasintochten “Er is inderdaad sprake van een licht verhoogde waterstand maar deze neemt nog geen extreme waarden aan. Enkele lage kades lopen mogelijk onder, maar over het algemeen zullen de intochten gewoon door kunnen gaan”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ook in Arnhem waren er zorgen dat de sint niet aan de Rijnkade zou kunnen aanmeren. “Gelukkig kan de intocht dit weekend gewoon door gaan”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het water stijgt hier pas na het weekend verder.