Hoogwater komt eraan, peil stijgt nog flink

Hoogwater van de IJssel tussen Zutphen en Deventer. Foto: Luciano de Graaf

Het water in de Nederlandse beken en rivieren blijft maar stijgen. Op veel plekken zorgt het hoogwater al voor overspoelde kades en wateroverlast. Ook zijn de eerste pontjes al gestopt met varen. In de komende dagen wordt de piek verwacht. Houden we onze voeten droog tijdens de feestdagen?

De komende week blijft het flink nat. Het waterschap Rijn en IJssel verwacht dat het water in de rivieren de Rijn en IJssel tijdens de feestdagen nog zeker twee meter stijgt. De reden? Dat is door de vele regenval in buurland Duitsland.

Pontjes stoppen ermee

Ondanks dat de piek nog niet is bereikt, zijn de gevolgen van het hoogwater al merkbaar. Zo zijn de eerste Gelderse pontjes zondag voorlopig uit de vaart gehaald vanwege het vele water dat de komende dagen onze provincie passeert. “Passagiers kunnen niet meer aan of van boord komen omdat de veerstoep onder water staat.”

De piek

Het waterschap verwacht dat de piek van het hoogwater precies tussen de feestdagen valt. Namelijk tussen kerst en oud en nieuw op 28 december. Dan zou het water in de Rijn stijgen naar bijna 15 meter boven NAP bij Lobith.

Tips om het hoge water te bezoeken

Zin om tijdens de feestdagen het hoge water van dichtbij te bekijken? “Rondom Arnhem en Nijmegen zijn er prachtige plekken om waterplassen te ontdekken”, zegt een woordvoerder van waterschap Rivierenland.

“Alleen de uiterwaarden lopen de komende tijd nog meer vol met water. Op sommige plekken kun je de uiterwaarden of buitenpolders niet bezoeken. Als dat zo is, plaatst de gemeente hekken.”