Ga niet rennen als een wolf je volgt

Wolf in Rozendaal. Foto: Studio Rheden

– We komen de wolf al regelmatig tegen op de Posbank bij Rheden en Rozendaal. Maar wat moet je doen als je de wolf op de fiets of tijdens een wandeling tegenkomt? Moet je gaan rennen?

Je kijkt over je schouder, blijkt een wolf je rennend te volgen. De kans dat dit gebeurt is heel klein, maar het komt wel voor. Wat moet je dan doen?

De organisatie Wolven in Nederland geeft als advies: ‘Stop met bewegen‘. Maar Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging nuanceert de boodschap tegen mediapartner Omroep GLD: “Stop met snel bewegen. Langzaam lopen kan, rennen niet.

Lelieveld vertelt: “Roofdieren reageren op beweging. Het jachtinstinct van honden, tijgers, leeuwen, katten en ook wolven wordt getriggerd als iets beweegt. Welke hond of kat kan een bewegend speeltje weerstaan? Zo kan ook een wolf een fietser of ruiter die recht op hem afkomt maar moeilijk negeren.

Weet wel dat de kans heel klein is dat een wolf je zal volgen. Dit komt in Nederlands slechts enkele keren per jaar voor. In de meeste gevallen zullen wolven je willen vermijden. Als ze dit niet doen, zijn ze slechts nieuwsgierig, weet de deskundige. Ze voegt daaraan toe: “Het blijft bijzonder om een wolf te zien, maar het kan spannend zijn. Toch hoop ik dat mensen er ook van kunnen genieten.

Stop met bewegen

Wat kun je het beste doen als een wolf je volgt? “Je eerste reflex is misschien: vluchten. Dit is onverstandig, omdat snelle bewegingen juist het instinct versterken.” Ga er dus niet vandoor op je fiets of je paard, maar wat moet je dan wel doen?

Stoppen met bewegen. Stop met lopen, stap van je fiets af en zorg dat je paard stilstaat.

Geef de wolf de ruimte om weg te lopen. Hij zal je misschien even aankijken of een paar stappen naar je toe doen om te kijken wat je bent.

Als je bang bent, ga dan niet gillen. Ongecontroleerd gillen maakt een wolf nerveus. Gebruik je angst om je stem te verheffen.

Als hij te dichtbij komt, maak jezelf groot en praat duidelijk met luide stem.

Ga in geen geval de wolven volgen, bijvoorbeeld om foto’s van de dieren te maken. Wolven staan, net als alle wilde dieren, klaar om zichzelf te verdedigen wanneer ze in het nauw worden gedreven. Houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium. Honden dienen daarom in wolvengebieden aan de lijn te zijn en bij mensen te blijven.