Parry heeft vertrouwen in overname Vitesse, maar zorgen bij fans

Vitesse maakt zich op voor de climax van het overnameproces. Foto: Orange Pictures

– Vitesse had al uitsluitsel verwacht van de KNVB over de overname van de Amerikaan Coley Parry met zijn Common Group. Ook een gesprek bij de bond met Parry had volgens de Arnhemse club al lang gevoerd moeten worden. Maar de komende weken gaat er dan eindelijk duidelijkheid komen. Woensdag is er een gesprek met Parry in Zeist en in februari hakt de licentiecommissie de knoop door.

Het slepende overnameproces gaat dus richting een climax. Al ruim anderhalf jaar wacht Vitesse nu op een antwoord van de vijfkoppige licentiecommissie van de KNVB die grondig onderzoek heeft gedaan naar de handel en wandel rondom de Arnhemse club. Ook de Russen, die twaalf jaar de macht hadden bij Vitesse, lagen onder het vergrootglas.

Vitesse was beloofd dat er eind vorig jaar een fiat of een veto gegeven zou worden, maar dat bleef uit. Beide partijen houden het op een misverstand in de communicatie. Vitesse bleef derhalve in de wachtkamer vol onzekerheden en frustraties.

‘Vertraging positief’

De hoop op een goede afloop is de afgelopen weken echter wel iets toegenomen binnen het Arnhemse kamp. Volgens ingewijden is de KNVB bereid wat meer mee te denken met Vitesse. Binnen de club wordt de vertraging gezien als een ‘positieve ontwikkeling.’

Interim-directeur Peter Rovers sprak al met een delegatie van de bond en ook een afvaardiging van de supporters mocht aanschuiven in Zeist. Op 18 december verstoorde een groep fans een bondsvergadering. Daarin werd aangedrongen op het verschaffen van duidelijkheid. “Nee is ook een antwoord”, was één van de reacties van de verontruste supporters.

Laatste stukken ingeleverd

Inmiddels nadert eind januari en bracht Parry deze vrijdag een bezoek op Papendal waar hij nog eens uitgebreid aan tafel ging met Rovers en ook Peter van Bussel, lid van de Raad van Commissarissen van Vitesse. Om 12.00 uur lag er een deadline van de KNVB om de laatste stukken die zijn opgevraagd in te dienen. “De licentiecommissie heeft inmiddels alle stukken. Compact, transparant en inzichtelijk”, aldus Rovers.

Ook is er een datum en tijd geprikt voor het eerste gesprek dat Parry mag voeren met de commissie. In dat onderhoud mag de Amerikaan zijn plannen met Vitesse toelichten. Parry benadrukte vrijdag op Papendal nog eens alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Hij toont zich nog altijd strijdbaar om van Vitesse de komende jaren weer een succes te maken.

Dat gesprek is waarschijnlijk komende woensdag. “Het was even een organisatorisch gepuzzel, maar we hebben de tijd goed kunnen gebruiken om ons verhaal scherp neer te zetten. We zijn blij zijn met deze mogelijkheid en hopen op een constructief gesprek, in het belang van Vitesse.

‘Iedereen voelt de urgentie’

“Iedereen verdient op korte termijn duidelijkheid en vooral continuïteit voor de club. We zijn na Sparta Rotterdam de oudste club in de Eredivisie. Iedereen voelt het belang en de urgentie.”

Vooruitlopend op de uitspraak van de KNVB inititeerde een groep supporters woensdag in het eigen onderkomen een uitgebreid gesprek waarbij ook sponsoren aanschoven. “De sfeer was goed’, vertelt voorzitter Susanne Wichhart. “Wij kunnen niets afdwingen, maar hadden behoefte aan een update.”

‘De zorgen zijn een vicieuze cirkel’

Natuurlijk waren er veel emoties. “De situatie is zorgelijk. Daarin verkeren we in een soort van vicieuze cirkel. We hebben gesproken over het plan Arnhem waarin we samen met sponsoren, het bedrijfsleven, supporters en de club financiële buffers willen creëeren.”

Club terug naar Arnhem

Wichhart vertelt dat veel supporters het liefste hopen dat de club weer in handen komt van Arnhem, mensen uit de regio. “Dat zouden we alleen maar toejuichen, maar de vraag is wel hoe realistisch dit is. Ook een volledige overname van Parry is natuurlijk een optie die rust kan geven.”

Daarnaast wil Wichhart de binding met de supporters terugbrengen. “Daar kun je ook los van de eigenaar aan werken.”