Geen ruiterpaden rond Herikhuizerveld voor paardenliefhebbers

Chantal. Foto: Omroep Gelderland

– Paardenliefhebbers zijn niet blij. Natuurmonumenten heeft een gedeelte van de ruiterpaden afgesloten om het gebied meer rust te geven. Hierdoor kunnen 10 paarden geen rondje meer lopen rond Herikhuizerveld.

Dit gebeurde volgens de paardenliefhebbers zonder overleg of communicatie vooraf. Dit gaat onder andere om het ruiterpad vanaf parkeerplaats Veluwetransferium naar parkeerplaats Herikhuizerveld, waardoor ruiters niet meer over Herikhuizerveld / Posbank kunnen rijden. Dit is een ruiterpad van 7 kilometer.

Daarom zijn de paardenliefhebbers een petitie gestart. Daarmee hebben ze toen 2436 digitale handtekeningen opgehaald. Maar dat heeft nog niet geholpen.

Maarten Bakker, gebiedsmanager van het Nationaal Park Veluwezoom zei hier eerder: “Het ruiterpad bleek een van de meest kwetsbare stukken van het gebied. We hebben geconstateerd dat het ruiterpad steeds breder wordt. Dat gaat ten koste van broedende vogels en kwetsbare plantensoorten. We willen iedereen verwelkomen, maar niet ten koste van de natuur. We hebben nog 130 kilometer ruiterpad over en daar willen we graag ruiters blijven verwelkomen.

Wij vinden dat geen terecht argument en dat houdt in dat een hele hoek voor ons gesloten wordt en dat we niet kunnen rijden“, reageert Chantal. “Zij geven aan dat dat pad bijna niet meer gebruikt wordt, doordat een stal vertrokken is. Daarnaast geven ze aan dat ze de belasting van het gebied te hoog is. Dat is natuurlijk tegenstrijdig.”