Sofie en Tessa gaan liever op de fiets dan met het busje

Sofie en Tessa gaan zelf met de fiets naar school. Foto: Omroep Gelderland

– Moeten de ouders van leerlingen in het speciaal onderwijs straks hun kinderen één dag per week zelf naar school brengen? Het is één van de voorstellen in de gemeente Doesburg. Ook moeten meer kinderen zelf met een gewone bus of fiets naar school. De Stichting Gehandicaptenraad Doesburg noemt de nieuwe voorstellen van het college van burgemeester en wethouders bespottelijk.

Voorzitter Jelle Berends van de stichting heeft er geen goed woord voor over: “Het is wéér bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten. Deze kinderen hebben het juist heel hard nodig . De gemeente komt geld tekort, maar ga het ergens anders zoeken. Dat vervoer is er niet voor niks. Deze kinderen kúnnen niet zelfstandig naar school.”

Toch is dat wat Sofie (14) en Tessa (14) inmiddels wel doen. De meiden hebben een Taal Ontwikkelings Stoornis (TOS) en gingen daarom vroeger naar het speciaal onderwijs. Met een busje van huis naar school en terug. Maar inmiddels hebben de twee, met veel oefenen, geleerd om zelf van en naar school te fietsen en gaan ze zelfs naar een gewone school.

Dat het niet voor iedereen is weggelegd, snapt moeder Heidy Melissen ook wel, maar een kind kan soms meer dan je denkt. “Tessa wilde op een gegeven moment zelfstandig reizen, met de bus naar school. Ze zat toen nog op het speciaal onderwijs in Arnhem. Ik ben toen wekenlang met haar gaan oefenen, totdat het goed ging”, zegt ze.

Kosten lopen in de miljoenen

Het voorstel om ouders één dag per week zelf hun kind naar speciaal onderwijs te laten brengen, is het opvallendst tussen de nieuwe voorstellen. Daarnaast zouden er opstapplaatsen moeten komen in plaats van ophalen direct aan huis.

Jongeren die naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs gaan, zouden zelf met het reguliere openbaar vervoer moeten gaan, óf kunnen een gratis elektrische fiets krijgen. Schoolvervoer kost gemeenten jaarlijks heel veel geld. In het werkgebied van AVAN, dat het aanvullend vervoer in achttien gemeenten in de wijde omgeving van Arnhem en Nijmegen regelt, gaat het jaarlijks om 10 tot 12 miljoen euro.

In Doesburg kost speciaal vervoer voor zeventig kinderen per jaar een half miljoen euro. Wethouder Bart Elbers: “Geld is niet zozeer het probleem. Er is een enorm gebrek aan chauffeurs. Daardoor vallen ritten uit en is er te weinig vervoer. Het startpunt blijft altijd het welzijn van het kind. Maar zoals het nu gaat, krijgt AVAN het rooster niet rond.”

Ook KNV Zorgvervoer en Taxi, de landelijke branchevereniging van ondernemers in het zorg- en taxivervoer, stuurde een brandbrief naar alle gemeenten. Ze roept daarin op om samen naar oplossingen te zoeken. Gemeenten als Duiven en Westervoort werken al langer met opstapplekken. En Apeldoorn geeft sinds dit schooljaar leerlingen een elektrische fiets, zodat die scholieren niet meer met een taxibus naar school hoeven.

Voors en tegens

Wanneer de gemeenteraad van Doesburg eind februari akkoord gaat met de nieuwe regels, moeten deze gaan gelden met ingang van het nieuwe schooljaar. Maar voor het zover is, mogen raadsleden en ouders hun zegje doen. Een rondje levert verschillende meningen op.

Stadspartij-fractievoorzitter David van Sommeren over het zelf halen en brengen door ouders: “Ik vind het heel eerlijk gezegd niet heel verkeerd maar het moet wel kunnen. Maar als ouders zelf kunnen halen en brengen is dit ook goed voor de band met school.” CDA-fractievoorzitter Wim Robbertsen maakt zich serieus zorgen of dit uitvoerbaar is: “Wij snappen de noodzaak om te kijken naar veranderingen maar het moet ook maar kunnen met het werk van ouders.”

Els Meester, raadslid voor PvdA/GroenLinks, vindt het een slecht plan: “Wij vinden dat er voor alle leerlingen maatwerk moet zijn. Kinderen moeten veilig naar school kunnen, dat kun je niet afwentelen op ouders, de gemeente heeft zorgplicht.”

VVD-fractievoorzitter Walther Eenstroom zegt dat volgens hem de voorgestelde maatregelen, in eerste instantie niet om bezuinigen gaan: “Het verzoek is gekomen vanuit de taxibedrijven om alles te vereenvoudigen. Vervoerders hebben steeds meer problemen met het invullen van personeel. Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt. Dát is de voornaamste reden. Het zal ongetwijfeld geld besparen, dat is een mooie bijvangst.”

Doe wat aan de papieren rompslomp

Tessa de Leur, moeder van dochter Merle met een beperking, zegt dat haar kind niet zelfstandig van en naar school kan. Maar ze hoopt wel het volgende: “Dat de gemeente de hele administratie vereenvoudigt. Kijk ik snap dat we maatschappelijk gezien in een tijd leven dat mantelzorgers meer moeten doen. Maar de gemeente kan ook wat geven. Die hele papieren rompslomp eromheen is heel veel gedoe, maak die regels makkelijker.”

Sofie en Tessa komen inmiddels thuis op de fiets. Ze hebben er weer een dag op de middelbare school opzitten. “Op de fiets is veel fijner dan met het busje. Nu kunnen we naar huis wanneer het klaar is, ook als er lessen uitvallen”, aldus Tessa. En Sofie vult aan: “En je kan lekker met vriendinnen fietsen.”

Reageren? Dat kan naar swillems@gld.nl