Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden

Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s? Foto: Google Maps
Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s? Foto: Google Maps

– Het lijkt erop dat veel inwoners uit de gemeente Rheden geen McDonald’s willen in Rheden. Nadat Studio Rheden bekend maakte dat er een petitie was tegen de komst van een nieuwe vestiging van McDonald’s ging het snel. Inmiddels hebben ruim 13300 mensen de petitie getekend.

Inwoners zijn onder andere bang voor verkeersoverlast, afval dat bezoekers weggooien en ratten waar meer vestigingen last van hebben. “We zitten niet op een rattenplaag te wachten door dat afval“, zo reageert een inwoner.

Het bedrijf is al een tijdje bezig met een opmars om het aantal vestigingen flink uit te breiden. Het heeft plannen voor onder andere Lichtenvoorde, Warken/Zutphen, Goeree-Overflakkee, Vriezenveen, Krimpen aan den IJssel, Lochem en Wijchen. En daar moet Rheden ook bij komen.

Geen probleem

Maar er zijn ook mensen die geen problemen hebben met een McDonald’s. Omdat er ‘GEEN’ petitie is ‘VOOR’ de komst van een nieuwe vestiging schreef een inwoner van Rheden de onderstaande column.

China Palace Rheden – Foto: Martin Slijper

Column: McPetitie

Onlangs ontving ik ‘stapels’ aan petitieverzoeken vanwege de plannen van fastfoodketen McDonald’s om zich in Rheden te vestigen. Daar schijnt namelijk nogal wat commotie over te zijn ontstaan.

McR(h)eden:

Het dorp Rheden, aldus een substantieel van haar inwoners heeft namelijk geen ‘trek in een Mac’. Men vindt het niet passen aan de bosrand van de Veluwezoom, men maakt zich druk om zwerfafval en zelfs over de gezondheid en mogelijk obesitas van en bij hun kinderen. Oh ja, zelfs de vrees voor een enorme zuil met zo’n gele M erop behoort tot de argumenten. McZucht.

Op de huidige locatie zit momenteel nog een Chinees-Indisch restaurant, kortom er ligt een horecabestemming op dat perceel. Daarvoor was er overigens een chauffeurscafé gevestigd. Dus het past binnen het vigerende bestemmingsplan. Ik heb Natuurmonumenten daar nooit over horen klagen. En de gemeente treft in deze kwestie geen enkele blaam, wanneer de bouwaanvraag conform de richtlijnen is en voldoet aan datgene dat wordt geëist dan heeft de gemeente geen grond om de aanvraag te weigeren., zo lijkt mij. McDoodpaard!

Dan dat zwerfafval. Voor zover ik weet doet de organisatie van ‘Restaurant de Gele Bogen’ er alles aan om het milieu schoon te houden. Ze heeft een eigen recycledienst, zorgt zelf voor het afhalen, scheiden en verwerken van afval en bovendien dienen medewerkers zowel het terrein als er omheen schoon te houden. Dat de verpakkingen nu al met grote regelmaat in mijn straat worden gevonden, afkomstig uit Duiven en Arnhem/Presikhaaf, ligt niet aan McDonald’s maar aan de afnemers. McConsument.

Dat is een mentaliteitskwestie. Want zo gedreven als een aantal landgenoten is om geen milieudemonstratie over te slaan of om zich vast te plakken op snelwegen, er leeft nog altijd een groot deel idioten in ons land dat de wijde omgeving vervuilt met allerlei verpakkingen en restafval, ofwel de McAso’s!

En dan is er nog die zorg van bezorgde ouders en andere gezondheidsgoeroes over de kwestie van al dan niet verantwoorde voeding voor hun kroost. Volkomen terecht! Maar die zorg is niet de verantwoordelijkheid van McDonald’s. Dat scholen in hun kantines geen kroketten en saucijzenbroodjes verkopen en de andere snacks hebben vervangen voor fruit is mijnsinziens een maatschappelijke plicht. Maar McDonald’s is een private onderneming met als doelstelling het maken van winst. En winst is niets mis mee, bovendien genereert dit soort bedrijven bij succesvol ondernemerschap werkgelegenheid. McProfit!

Kinderen die de verleiding niet kunnen weerstaan zullen hun weg naar de andere cafetaria’s in het dorp of een aangrenzend dorp vinden. Die discussie en voorlichting dient thuis plaats te vinden. En pappa’s en mamma’s van Rheden, niet nu zeuren en dan straks door de McDrive voor een Coffee To Go, een Brownie en een Cookie. Ja, en je hoeft niet eens aan te geven of je die laatste accepteert. Overigens heeft de Mac ook glutenvrije maaltijden, salades en zelfs ‘meatless’ op het menu staan. Maar het is zo lekker woke om te ageren tegen de keten en dan stiekem thuis een shoarmaschotel, kapsalon, pizza of whatever te laten bezorgen. McWoke Doet Het Ook!

Tenslotte die paal. Die komt er volgens mij niet. Voor zover ik weet staan die alleen langs autobanen. En gevelreclame? Tja, persoonlijk heb ik een andere smaak dan Chinese uitbaters en daar heb ik me ook nooit tegen verzet, evenals die doorgeslagen dorpsgenoten die in december hun gevel met zoveel afzichtelijk kitschlicht versieren dat het vanaf de maan moet zijn te zien en het dorp van boven op een tijdelijk openlucht bordeel lijkt. McMaakjenietdruk.

Kortom ik heb niet getekend. En niet omdat ik een fan van de keten ben, zo vaak kom ik er niet. Hooguit voor een bak koffie. McPleur.

Maar pleur op met die petitie en stop met het morele geweten bij een ondernemer te leggen die bovendien niet alleen werkgelegenheid biedt maar tevens duurzaam onderneemt en zich inspant om de omgeving schoon te houden. Ik vermoed dat wat dat laatste betreft veel ondertekenaars daar wel eens een voorbeeld aan mogen nemen.

McKrasblog

Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Petitie: We willen geen McDonalds op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden