Gelderland gaat wolf afschieten die twee keer over hek gaat

Een wolf op de Veluwe. Foto: Charris Vantslot

– De provincie Gelderland gaat wolven die twee keer een wolvenraster passeren afschieten. De provincie werkt aan een plan voor de hele provincie, maar als er een acute situatie is wil Gelderland daar niet langer op wachten.

Er komt dan een specifieke vergunning voor een bepaalde wolf in een bepaald gebied, zegt de provincie tegen Omroep Gelderland. Dat kan vanaf donderdag.

Dat betekent ook dat de provincie opnieuw naar de rechter mag. De Faunabescherming kondigde al aan per direct naar de rechter te stappen als de provincie wil gaan schieten.

Eerder vocht die stichting het plan al aan om met een paintballgeweer op de wolf te schieten. Aanvankelijk met succes – twee keer werd de provincie teruggestuurd naar de tekentafel – maar in januari kreeg Gelderland groen licht.

‘Dan is ie dood’

De provincie wil de wolf afschieten als die twee keer een wolfwerend raster heeft gepasseerd. Dan is de wolf ‘het haasje’, aldus gedeputeerde Harold Zoet. Of het wel om dezelfde wolf gaat die twee keer over het hek heen springt? Die kans is groot volgens de provincie, want wolven keren terug.

“Wat als ze de verkeerde wolf doden?”, vroeg Statenlid Elmar Theune zich eerder af. Harold Zoet: “Daar kan ik kort over zijn: dan is ‘ie dood. En daar kunt u niks meer aan doen en ik dan ook niet.”

Tien procent heeft wolfwerend raster

Maar veel dierhouders hebben dat niet omdat het niet uitvoerbaar is of ze niet overtuigd zijn van het nut. Maar die wolfwerende rasters moeten dus wel geplaatst worden om in te kunnen grijpen. Volgens provinciebestuurder Harold Zoet loopt dat percentage van beschermde dieren wel op: het is nu 10 procent.

Over het nieuwe plan werd de Gelderse politiek bijgepraat. De linkse partijen hamerden opnieuw op maatregelen om de wolf buiten de kuddes te houden, zoals een wolfwerend raster.

Motie van treurnis voor Gelders college

De Partij voor de Dieren vindt dat Gelderland veel te hard gaat en diende samen met de SP een motie van treurnis in. “We zetten in op afschot van de wolf, terwijl de bescherming van onze gehouden dieren niet op orde is”, aldus Statenlid Daniëlle van de Weerd. Dat voorstel haalde het bij lange na niet.

Rechtste partijen stellen dat alleen preventieve maatregelen niet voldoende zijn, maar dat er meer moet gebeuren: oftewel afschot. In het huidige plan kan dat alleen nog bij de probleemwolf, maar veel partijen willen verder gaan en de wolf sowieso kunnen verjagen of afschieten boven een bepaald aantal, maar dat mag niet.

De hoop van die partijen is dat die regels versoepeld worden in Brussel. Daar ligt een voorstel voor de Europese commissie, maar daar moet nog over gestemd worden.