Overlijden kermisexploitant is ‘geen dood door schuld’

De overleden man was kermisexploitant. Foto: News United

– Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen vervolging in tegen twee wegwerkers die verdacht waren in het onderzoek naar de dood van een 57-jarige kermisexploitant uit Laag-Soeren.

De man overleed op 27 augustus 2023 op de N348/Siemelinksweg in Deventer na een ruzie met de wegwerkers over de wegafsluiting richting de oprit Deventer-Oost van de A1.

Wegwerker geslagen

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de kermisexploitant uit zijn vrachtauto is gestapt, op de wegwerkers is afgelopen en dat hij vervolgens een van de wegwerkers heeft geslagen. Die heeft zich verdedigd en hij heeft de kermisexploitant na een worsteling in bedwang gehouden tot de politie er was.

Toen de politie de man wilde aanhouden, reageerde hij niet. Reanimatie werd gestart, maar dat baatte niet meer. Volgens de patholoog is de achterliggende doodsoorzaak de aantoonbaar medische verzwakte toestand van de man voor zijn overlijden.

Geen dood door schuld

De worsteling en het in bedwang houden van de kermisexploitant door de wegwerker, hebben wel een rol gespeeld bij het onwel worden en het overlijden. Maar het OM concludeert dat de wijze waarop hij in bedwang is gehouden, niet aanmerkelijk onvoorzichtig was.

Zeker gezien de noodzaak tot zelfverdediging en het onvoorspelbare gedrag van de later overleden man, mocht de wegwerker doen wat hij deed, zo stelt het OM. Er is dan ook geen sprake van dood door schuld. Ook is geen sprake van andere strafbare feiten.

Voor de andere wegwerker geldt dat zijn bijdrage aan het in bedwang houden van de man minimaal was. Ook zijn zaak wordt geseponeerd.