Het weer viert het begin van de lente, zo ziet dat eruit

Bloesem in Doesburg. Foto: Paul Grevink

– De astronomische lente is deze woensdagochtend vroeg officieel begonnen. En het weer lijkt de stemming goed aan te voelen.

Weerman Johnny Willemsen van Weerplaza brengt mooi weernieuws op de eerste dag van de lente: “Het wordt 17 of 18 graden. Dat is natuurlijk voor maart een hele hoge temperatuur. Met heel weinig wind ook, dus het is echt wel lekker buiten vandaag.”

Zonnige kant

De dag begint nog met een aarzelend zonnetje, ziet ook de weerman: “Je kunt de zon wel vinden, maar er zit wel bewolking waar hij doorheen moet schijnen.” Helemaal verdwijnt die bewolking ook niet, aldus Willemsen: “Die bewolking wordt wel dunner, maar zal niet helemaal verdwijnen. We houden wel wat velden hoge bewolking over, maar de hoofdmoot vandaag is echt wel zonneschijn. Vanmiddag zullen ook een paar stapelwolken ontstaan.”

Maar ook in die stapelwolken ziet de weerman gewoon de zonnige kant: “Dat worden geen buien. Maar ze zijn gewoon leuk voor het zicht, zullen we maar zeggen.”

Vreugde van korte duur

Als we van de zon willen genieten, moeten we dat vooral ook vandaag doen, want deze lente is maar van korte duur, zegt Willemsen: “Het is vooral vandaag. Morgen blijft het wel droog. In de ochtend veel wolken, maar ook dan komt de zon er weer eventjes bij. Het verschil zit in de temperatuur. En de wind. Die waait morgen uit het noordwesten, vanaf de Noordzee. In Gelderland wordt het nog 13 of 14 graden.” Donderdag is het dus al een stuk minder warm dan woensdag.

Regenboog

Ook voor vrijdag en het weekeinde probeert Willemsen de zonnige kant van het mindere weer te zien: “Vrijdag trekt een regengebied over. Dan krijgen we een bewolkte dag met een tijd regen. En in het weekeinde is er een afwisseling van buien en zon. Met wel hele mooie wolkenluchten. Zon. Een regenboog. Dat soort dingen moet je aan denken zaterdag en zondag.” Maar komend weekeinde staat er ook een frisse wind in Gelderland: “En maximaal een graad of negen. Dus dat is wel heel anders dan vandaag.”