Fase 2 van renovatie IJsselbrug bij knooppunt Velperbroek van start

IJsselbrug Velp. Foto: Martin Slijper

– De renovatie van de IJsselbrug, gelegen naast Knooppunt Velperbroek, gaat zondag de tweede fase in. Vanaf zondag 24 maart zullen weggebruikers richting Duitsland op de IJsselbruggen van de A12 te maken krijgen met een gewijzigde verkeerssituatie. Dat houdt in dat het verkeer vanaf zondag over de gerenoveerde middelste stalen brug zal rijden.

Daarom wordt de A12 richting Duitsland twee nachten afgesloten tussen Arnhem en Westervoort. De afsluitingen zijn van vrijdagavond 21.00 uur tot zaterdagochtend 8.00 uur en van zaterdagavond 21.00 uur tot zondagochtend 9.00 uur.

Sinds 2017 is bekend dat de twee stalen IJsselbruggen tussen Arnhem en Duiven toe zijn aan renovatie en versterking. De renovatieperiode loopt van eind 2022 tot en met 2026.

Tijdens deze periode worden de bruggen versterkt, verbeterd en vernieuwd, wat bijna dagelijkse files veroorzaakt op de A12 tussen Zevenaar en Arnhem. Het beruchte stuk snelweg staat daarmee in de file top 10. Dagelijks live meekijken op Knooppunt Velperbroek kan ook via het YouTube kanaal van Studio Rheden.

De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats onder de bruggen en zijn meestal niet zichtbaar vanaf de weg. Het verkeer wordt omgeleid via de bruggen waarop niet gewerkt wordt, waardoor de hinder beperkt blijft. Na de renovatie zijn de bruggen weer 30 jaar vrij van groot onderhoud. In de onderstaande animatie is te zien hoe dit in zijn werk gaat.

De renovatie begon met de middelste stalen brug, gevolgd door de buitenste stalen brug. De werkzaamheden omvatten onder meer laswerkzaamheden, het aanbrengen van 2 kilometer stalen balken, het vervangen van twee steunpunten en 2,5 kilometer inspectiepaden. Ondanks de werkzaamheden blijft de IJssel beschikbaar voor de scheepvaart.

Zie ook: Fietspad tussen Velp en Arnhem ruim twee weken gesloten
Zie ook: Waarom je altijd in de file staat op de A12 bij Zevenaar
Zie ook: Wie wil onder de IJsselbruggen in Velp hangen?
Zie ook: Online meekijken naar Knooppunt Velperbroek