Zaterdag 30 maart een paasvuur bezoeken kan weer in Laag-Soeren

Paasvuur. Foto: Soerens Belang

– Soerens Belang organiseert komende zaterdag (30 maart) weer het traditionele paasvuur op het weiland op de hoek Badhuislaan en Jut van Breukelerwaardlaan in Laag-Soeren. Om 20.00 uur wordt het vuur aangestoken met muziek van Sempre Crescendo. Vorig jaar zagen ongeveer 800 mensen hoe het vuur ontstoken werd.

Paasvuren zijn traditiegetrouw meestal op paaszondag of paasmaandag. Maar in Laag-Soeren is het al op de zaterdagavond voor Pasen van 20 tot 23 uur.

Het paasvuur staat dit jaar voor de 76e keer op de agenda. In al die jaren zijn enkele paasvuren niet doorgegaan in verband met de droogte, met een verkeerde windrichting gezien het achtergelegen bos en de coronaperiode.

Dit jaar mag alleen snoeihout op de brandstapel worden geplaatst, geïmpregneerd hout is niet meer toegestaan. Van Eijbergen (62) van het gelijknamige grondverzetbedrijf vroeg al in december 23 een vergunning aan. Vier dagen voor de start kreeg hij officieel toestemming van de provincie om een paasvuur aan te steken aan de Badhuislaan.

Immaterieel cultureel erfgoed

Soerens Belang, de organisator van het paasvuur in het dorp, heeft aangetoond dat het vuur al vóór 2000 elk jaar brandde in Laag-Soeren, waardoor het paasvuur in dit dorp is benoemd tot immaterieel cultureel erfgoed. Bovendien is de stikstofuitstoot niet toegenomen ten opzichte van vóór 2000.

Update

Bekijk hier de beelden van het traditionele paasvuur in Laag-Soeren