Politiek wil onderzoeken of de jeugd een nachtbus wil

Bussen van Breng Foto: Transdev

RHEDEN – In de gemeenten Rheden en Doesburg rijden sinds de coronacrisis geen nachtbussen meer. Dus de politiek wil nu van de jongeren weten of ze nog behoefte hebben aan een nachtbus tussen Arnhem en Dieren/Doesburg.

De VVD van Rheden en Doesburg en Gelderland gaan nu via een pilot onderzoeken of de nachtbus terug moet komen. Mocht er voldoende interesse zijn bij jongeren, dan wordt daarvoor €100.000 beschikbaar gesteld door de provincie Gelderland.

Dit initiatief heeft als doel om jongeren goedkoop en veilig vanuit Arnhem terug te brengen naar Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren en Doesburg.

Wat gaat de bus kosten?

De nachtbus zal wel op een andere manier worden ingezet, zo meldt een woordvoerder. “Een mogelijk idee is om een maandelijks abonnement van ongeveer €2 tot €3 te introduceren voor gebruik van de nachtbus. Op deze manier kan de vervoerder altijd weten wie er aan boord zijn (vanuit veiligheidsoverwegingen). Daarnaast zal er per rit nog eens €2 tot €7 betaald moeten worden (afhankelijk van locatie). Zo blijven de kosten voor de gebruikers relatief laag in vergelijking met alternatieven zoals de taxi, terwijl het voor de vervoerder haalbaar blijft.”

Nachtbus (lijn 843)

Tijdens de coronacrisis is besloten om de nachtbus (lijn 843) niet meer te laten rijden. Omdat de taxi te veel geld kost, heeft dat ertoe geleid dat jongeren niet meer vaak uitgaan. Ondanks het einde van de coronaperiode is de nachtbus nooit meer teruggekomen.

“Als VVD-fracties in Rheden en Doesburg willen we ervoor zorgen dat jongeren veilig en voordelig thuis kunnen komen, ook ’s nachts,” aldus Jelte Kolkman, raadslid van de VVD Rheden. “Met de steun van VVD Gelderland zetten we ons in om de nachtbus weer op de kaart te zetten.”

Door het invullen van dit formulier kunnen jongeren laten weten of ze nog gebruik willen maken van de bussen.