Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds

McDonald’s Rheden Foto: Martin Slijper
McDonald’s Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Het bekende radioprogramma ‘Vroege Vogels’ was afgelopen zondag in Rheden om te praten met mensen die tegen de komst zijn van hamburgergigant McDonalds langs de rand van het Nationaal Park De Veluwezoom.

Het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ (iedere zondagochtend te horen van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1) nam afgelopen zondag een kijkje aan rand van de natuur in Rheden. Daarin sprak presentator Henny Radstaak met buurman Dammy Evertsen, omwonende Stephanie Alexander, ondernemer Arlette Groenewoud en Groen Links-wethouder Paul Hofman van de gemeente Rheden.

Luister hier het interview terug

Het Chinese restaurant dat er nu zit is maar beperkt open, zes dagen per week van 16 tot 20 uur“, vertelt naaste buurman Dammy Evertsen. “Daar komen zo’n 40 bezoekers per dag, en de fastfood-drive-in zal tot uur of één of twee ’s nachts open zijn en zal gemiddeld zo’n 2000 verkeersbewegingen per dag genereren“, beweert hij.

En dat zal dassen, vossen, reeën en vleermuizen gaan verstoren. Toch is niet alleen maar een geval van Nimby (not-in-my-backyard), zegt omwonende Stephanie Alexander: “Veel mensen weten dat het hier een groene oase is, de Posbank staat bekend als een mooie toeristische regio. Voor mijn gevoel past hier niet zo’n drive-in restaurant bij, dat trekt een heel ander publiek aan.”

Gemeente Rheden

De gemeente Rheden zit volgens Groen Links-wethouder Paul Hofman in een spagaat. “Eerlijk gezegd zijn wij ook wat overvallen door de aanvraag voor de bouw van deze drive-in. Het is een heel kwetsbaar gebied, een mooi groen glooiend landschap tussen de IJssel en de Veluwe.

Luister hier het interview terug

Hofman vervolgt: “Wij maken ons ook wel zorgen om deze aanvraag en wij snappen de zorgen van de buurt goed. Er is al een horecabestemming voor deze locatie, wij kunnen alleen toetsen of de aanvraag past binnen het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit.” De uitslag van die toetsing door ambtenaren van de gemeente Rheden volgt in april. De omwonenden blijven niet stil zitten en stappen binnenkort ook naar de provincie.

Petitie

Op dit moment zit er nog een Chinees restaurant aan de Arnhemsestraatweg in Rheden. Komt er in 2025 een hamburgergigant met een drive-in restaurant? Veel bewoners uit de gemeente Rheden zijn tegen. Ze verwachten veel overlast en veel meer verkeer. En daar kan de natuur hinder van ondervinden. Ruim 14.000 mensen hebben al een handtekening gezet onder een petitie.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Gemeente Rheden weigert vergunning aan ontwikkelaar McDonald’s
Zie ook: Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden
Zie ook: Opnieuw vernielingen aan spandoek tegen McDonald’s
Zie ook: Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds
Zie ook: Discussie over McDonald’s in Rheden zondag op NPO Radio 1
Zie ook: Politie betrapt jeugd die borden tegen McDonald’s bekladden
Zie ook: CDA wil dat burgers niet opdraaien voor kosten McDonald’s
Zie ook: Spandoeken tegen McDonald’s beklad: ‘Dit bedoelen we dus’
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden