In Rheden en Rozendaal ontvangen 444 jongeren een dienstplichtbrief

Jongeren krijgen dienstplichtbrief Foto: Pixabay

RHEDEN / ROZENDAAL – De Dienstplichtbrieven worden deze week verstuurd naar jongeren in Nederland die 17 jaar oud zijn of dit jaar 17 worden. In Rheden zullen 411 jongeren deze brief ontvangen, wat neerkomt op bijna 1 procent van alle inwoners van de gemeente.

Van deze 411 jongeren zijn er 217 jongens en 194 meiden die te horen krijgen dat ze kunnen worden opgeroepen in het geval van een dreigende oorlogssituatie.

Rozendaal

In Rozendaal zullen 33 jongeren de Dienstplichtbrief ontvangen, wat overeenkomt met bijna 2 procent van alle inwoners van deze kleine gemeente. Onder deze 33 jongeren zijn er zestien jongens en zeventien meiden die te horen krijgen dat ze mogelijk kunnen worden opgeroepen.

Dienstplichtbrief

De Dienstplichtbrief, die dit jaar naar 200.000 jongeren wordt verstuurd, heeft als doel om iedereen die dit jaar zeventien wordt te informeren dat ze kunnen worden opgeroepen in geval van oorlogsdreiging, mits ze door de keuring komen. Daarnaast wijst de brief hen op het ‘dienjaar’, waarbij ze als volwaardig militair kunnen deelnemen, inclusief training en salaris. Vorig jaar kozen ruim 200 mensen in heel Nederland voor deze optie. Dat blijkt uit de CBS-cijfers.

Iedereen tussen de 17 en 45 jaar is in principe ‘oproepbaar’ voor de dienstplicht. In totaal vallen zo’n 6,5 miljoen Nederlanders binnen deze leeftijdsgroep, wat neerkomt op ruim 36 procent van alle inwoners. In Rheden zijn er 13.275 mensen binnen deze leeftijdscategorie: 6886 mannen en 6389 vrouwen, wat overeenkomt met 30,5 procent van alle inwoners van de gemeente. De Dienstplichtbrief heeft tot doel jongeren bewust te maken van hun mogelijke militaire verplichtingen en biedt hen de kans om een jaar lang als militair deel te nemen aan het dienstverband.