Aanhouding in 35 jaar oude vermissingszaak

De politie deed eerder onderzoek in een pand in Zutphen Foto: Omroep Gelderland

DIEREN/ZUTPHEN – In het onderzoek naar de raadselachtige verdwijning van Duncan Zwakke is een aanhouding verricht. Dat meldt de politie. De vermissingszaak is al jaren een cold case. Zwakke werd voor het laatst gezien op 17 oktober 1989 in het centrum van Zutphen. Hij was toen 31 jaar oud. Zijn lichaam is nooit gevonden.

De verdachte die nu is aangehouden, is een 60-jarige man uit Eerbeek. Volgens de politie kon hij maandagochtend in zijn woonplaats worden opgepakt. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning en of dood van Zwakke. Hij is ingesloten en zal de komende tijd worden verhoord.

Mogelijk omgebracht in kelder

De politie startte 3 april een aanvullend onderzoek in een pand aan de Nieuwstad in Zutphen. Zwakke zou daar in de kelder om het leven zijn gebracht. Met nieuwe middelen en technieken hoopte de politie daarvan sporen te vinden.

Vorige maand werd al dagenlang onderzoek verricht in hetzelfde pand. Ook werd al eerder in de IJssel bij Zutphen gezocht naar sporen. Dat gebeurde met een sonarboot.

'Ingrijpende en heftige situatie'

Duncan, die in Suriname werd geboren, was werkzaam als technicus voor een bedrijf in Dieren. Maar uit onderzoek bleek dat hij vermoedelijk ook iets deed met drugs. Na zijn verdwijning heeft de politie wel een verdachte uit Zutphen aangehouden, maar die kwam na een paar weken weer op vrije voeten.

“Voor zijn familieleden en vrienden is dit, ook na vele jaren, nog steeds een ingrijpende en heftige situatie. Daarom is elke tip, ook na zoveel jaren, nog steeds waardevol en welkom”, schreef de politie eerder op haar website.

Destijds is er een beloning uitgeloofd voor de gouden tip. Deze beloning is tot op heden nog niet uitgekeerd en bedraagt 15.000 euro.

Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer, zoals moord, doodslag, verkrachting en mensenhandel, kennen geen verjaringstermijn.