Alle Maria’s verzamelen: kunstenaar Lenneke heeft jullie nodig

Kunstenaar Lenneke Wispelwey. Foto: eigen foto

VELP – Marijke, Marieke, Mieke, Marjolein, Miep, Marianne: het zijn stuk voor stuk namen die zijn afgeleid van één oernaam, Maria. En wie zo’n naam draagt heeft geluk, want met een beetje geluk kom je ermee in Museum Arnhem terecht.

Kunstenaar Lenneke Wispelwey viert binnenkort haar vijftienjarig jubileum in Museum Arnhem. Ze mag drie zalen inrichten met eigen werk en is voor één van de werken in het museum op zoek naar vrouwen met de naam Maria, of een naam die daarvan is afgeleid.

In twee van de museumzalen in Arnhem komt een combinatie te staan van werk dat Wispelwey de laatste vijftien jaar maakte, aangevuld met werk uit het depot van Museum Arnhem zelf. In zaal drie kunnen bezoekers een speciaal project zien van de Velpse kunstenaar. En daar zijn Maria’s voor nodig.

Geen begrip voor de ander

Het project heet Wees gegroet, Maria en is bedoeld om verbinding te creëren tussen mensen, zegt Wispelwey. “Ik merk dat we als mensen tegenwoordig veel meer tegenover elkaar staan en het begrip voor de ander wat zijn kwijtgeraakt. Terwijl we ook veel op elkaar lijken. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld een naam die afgeleid is van Maria. Denk aan Mary, Margaretha, Marjan, Maryam: er zijn er heel veel.”

De naam Maria hoeft niet per se in de voornaam te zitten: zelf heet Wispelwey voluit Lenneke Catharina Maria en dat volstaat ook. Ze vraagt vrouwen die ook een variant van Maria in hun naam hebben, haar een video te sturen waarin ze zich voorstellen. Op haar website legt ze uit hoe inzenders precies te werk moeten gaan.

Uiteindelijk zet de kunstenaar alle inzendingen achter elkaar voor haar project. “Het wordt een opsomming van ontzettend verschillende mensen die allemaal dezelfde naam dragen”, legt ze uit. “Ik hoop dat dat een stukje verbinding brengt. En dat het laat zien dat we, al is het maar in de naam, dichter bij elkaar staan dan we denken.”

Wie mee wil doen en een video van zichzelf wil insturen, heeft daar nog tot en met dinsdag de tijd voor.