Rheden krijgt 200 flexwoningen op Haveland

Rheden krijgt 200 flexwoningen op Haveland Foto: Martin Slijper
Rheden krijgt 200 flexwoningen op Haveland Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Op bedrijventerrein Haveland komen 200 flexwoningen. Dat maakte wethouder Paul Hofman woensdagavond bekend tijdens de ledenvergadering van Rhedens Dorpsbelang.

Het terrein van 4 hectare, waar voorheen het bedrijf GS Staalwerken zat, werd in de zomer van 2022 met de grond gelijk gemaakt. Het college, toen net geïnstalleerd, wilde meteen alles weten over het bedrijventerrein.

Het bleek dat investeerder Frits Kroymans uit Hilversum het terrein had opgekocht en Trits Vastgoed het gedeelte aan de GS Staal zijde. En Trits Vastgoed wilde daar nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen gaan plaatsen, dat paste binnen het bestemmingsplan. Maar veel Rhedenaren waren daar niet blij mee. Ze zagen daar liever extra woningen omdat de woningnood hoog is.

De gemeente Rheden heeft daarom ook de afgelopen twee jaar veel gesprekken gehad met Trits Vastgoed. En die gesprekken zijn nu in een vergevorderd stadium.

Hofman: “We zien daar graag op het terrein van GS Staalwerken ongeveer 200 flexwoningen, kwalitatief goed en voor de komende 15 jaar om uiteindelijk te kunnen komen tot een herontwikkeling waarin de woningen permanent worden.

We hebben heel lang zitten wikken en wegen, puzzelen en zitten kijken wat er financieel en juridisch mogelijk is. De puntjes moeten nog op de i gezet worden, maar we hebben er veel vertrouwen in. Ik verwacht binnen twee weken een handtekening te zetten onder de nieuwe plannen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Haveland Rheden – Foto: Martin Slijper

15 jaar

De 200 woningen op het braakliggende perceel aan de Dr. Langemeijerweg / Pinkelseweg komen in plaats van de vier bedrijfsverzamelgebouwen. Flexwoningen kunnen volgens Hofman snel gebouwd worden en blijven maximaal 15 jaar staan. Ze worden ook voor 15 jaar gegund.

Dit is veel sneller te realiseren dan een regulier woningtraject. En hierdoor heeft de gemeente ruim de tijd om een nieuw plan te schrijven voor heel Haveland.

Bestemmingsplan

En daarnaast blijft de gemeente ook nog in gesprek met Thomassen en De Meteoor in Rheden. De gemeente wil met deze bedrijven plannen maken voor de toekomst. Het bestemmingsplan wordt binnenkort met een vergunning omgezet in een woningbouw.

De 200 flexwoningen worden een mix van huurwoningen die voornamelijk bestemd zijn voor starters, spoedzoekers en ouderen. In de nieuw te bouwen wijk is overigens geen energieprobleem. De energieaansluiting die GS Staalwerken op het terrein had, blijft van kracht en kan nog steeds gebruikt worden. Ook de twee nieuwe straten, de ‘Lot Hagenstraat en de Anna Kreuzenstraat’, die daar gepland waren tussen, gaan door. Tussen de wijk grinthuizen en het braakliggende perceel zitten nog twee bedrijven. Daar is de gemeente nog mee in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Geluidsproblemen?

Over het geluid zegt wethouder Paul Hofman: “Geluid is één van de grote problemen. Het bedrijventerrein ernaast heeft het recht om veel geluid uit te stoten. Meteoor, maar met name Thomassen, zit in de hindercirkel, die bijna over het hele terrein valt waar de woningen moeten komen.

We hebben het afgelopen jaar een onderzoek laten doen naar wat zijn nu precies de rechten om geluid uit te stoten en wat is het daadwerkelijke geluid wat ze uitstoten. En het blijkt dat het daadwerkelijke geluid veel lager is. Dus als we dit plan juridisch mogelijk maken, dan gaan we de contouren kleiner maken op het Thomassenterrein.

Zie ook: Wat zijn flexwoningen?
Zie ook: Rheden wil met inwoners praten over toekomst bedrijventerrein Haveland
Zie ook: Geen woningen meer op bedrijventerrein Haveland

Bedrijventerrein Haveland een jaar geleden – Foto: Martin Slijper