Zo bedrijven deze Gelderse dieren de liefde

Vossen zitten na de daad nog aan elkaar vast Foto: Omroep Gelderland
Vossen zitten na de daad nog aan elkaar vast Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – De Gelderse natuur staat bol van de romantiek. Dieren verleiden elkaar, paren, raken drachtig en krijgen jongen.

Het moment waarop dieren gaan paren, verschilt. De ene soort is rond januari seksueel actief en de andere in maart. Maar rond de lente worden de meeste jonge dieren geboren! Dan zijn er frisse, nieuwe blaadjes en bloeien de bloemen. Een goed moment om ter wereld te komen.

Zo doen ze ‘het’

De vossen in de video zitten op een bijzondere manier aan elkaar vast. Waarom is dat? Vossen doen het op z’n hondjes, maar door hun gezwollen geslachtsdelen kunnen ze na de daad niet loskomen van elkaar. Als de één besluit te gaan lopen, wordt de ander erachteraan getrokken. Deze vreemde houding, waarbij ze met hun achterste aan elkaar vastzitten, kan wel een half uur duren.

Een andere soort die je ziet paren in de video is de vuurwants. Ook zij zitten tijdens de paring met de achterkanten aan elkaar vast, maar dit duurt veel langer dan bij vossen. De paring kan wel twaalf uur duren en in sommige gevallen zelfs meerdere dagen!

Het is al een tijdje geleden dat edelherten paarden. Meestal gebeurt dat rond de bronst in het najaar. Is de hinde er klaar voor, dan bestijgt het hert de hinde en met een paar heftige stoten brengt hij zijn zaad in haar schede. Het is in enkele seconden achter de rug.

De twee wolven in de video doen een poging tot paren, maar het moment is te kort om het een echte paring te noemen.

Nieuw leven

In de video zie je ook het resultaat van paringen: kuikens! In de sloten drijven jonge eendjes en in de nestkasten piepen de jongen. Maar je kunt ook thuis vanaf de bank meegenieten van de kraamtijd van verschillende dieren.

Hoe? We hebben camera’s in de natuur gezet waardoor je via een livestream mee kunt kijken. We hebben streams van slechtvalken, ooievaars, holenduiven, een waterpoel in Nationaal Park De Hoge Veluwe en de KadaverCam. Hier vind je de livestreams op de website van BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Op elk moment van de dag kun je naar binnen gluren. Zie jij het als eerste als er jonge holenduiven uit het ei komen?